Document
Top 10 cele mai influente partide din luna martie
3 Aprilie 2014 14:16
2823 0 Democracy
Institutul de Analiză și Consultanță Politică „Politicon” a realizat și în această lună Topul celor mai influente partide din R. Moldova. Potrivit experților, care au realizat acest Top, în fruntea clasamentului s-au situat PLDM, PCRM și PDM.

Vă propunem în continuare rezultatele Topului din luna martie 2014:
03. Partidul Democrat din Moldova – 188 de puncte.
PLDM continuă să domine TOP 10. La fel și-au păstrat pozițiile PCRM și PDM. Este evident că la viitorul scrutin electoral disputa pentru întâietate se va da între liberal-democrați și comuniști. PLDM va deveni garantul reeditării coaliției pro-europene la guvernarea Republicii Moldova, iar insuccesul liberal-democraților va provoca revenirea comuniștilor la putere.
Poziția secundă deținută de PCRM atestă faptul că, chiar dacă nu deține pârghii administrative, el rămâne o forță politică redutabilă în viața politică moldovenească. În special, PCRM încearcă să speculeze, de multe ori manipulând, gafele și greșelile guvernării.
Poziția a treia ocupată de PDM se explică prin prezența masivă a democraților în actul guvernării. Însă resursa administrativă solidă deținută de PD nicidecum nu se convertește în influență politică ridicată, fapt ce le-ar permite democraților să-i depășească în TOP pe comuniști. Dacă în lunile următoare, până la alegeri, PDM nu va reuși să depășească PCRM la capitolul influență, atunci, cel mai probabil, acest lucru se va resimți și asupra scorului electoral acumulat de democrați, cu precădere pe segmentul electoral de stânga.
04. Partidul Liberal – 162 de puncte.
05. Partidul Liberal Reformator – 116 puncte.
PL și PLR și-au păstrat pozițiile în TOP 10, însă duelul fratricid este tranșat cu siguranță de „vechii” liberali. În primele luni ale lui 2014, liberalii și-au consolidat pozițiile, chiar dacă șeful formal al PL, Mihai Ghimpu, nu impresionează prin dinamism și abordări caracteristice unui lider de tip european. În schimb, liberalii reformatori sunt într-un proces interminabil de căutare a identității, asta mai ales după ce s-a dovedit că pista Ion Sturza a fost una falsă. În poziția de astăzi, PLR mai degrabă ratează intrarea în viitorul parlament, redirecționând prin mecanismul de redistribuire o parte din electoratul proeuropean în pușculița PCRM.
07. Mișcarea Populară Antimafie – 109 puncte.
Surpriza lunii martie în Top 10 a fost oferită de PSRM, care pentru prima dată i-a luat fața Mișcării Antimafie și s-a apropiat foarte mult de poziția a cincea ocupată de PLR. În luna martie socialiştii au demonstrat că politica gălăgioasă și speculativă, pe fundalul evenimentelor regionale, poate să aducă dividende. Poziția în decădere pentru MPA în TOP poate fi și întâmplătoare grație fluctuației inerente a opiniilor experților. Însă tot atât de evident este și faptul, că în lipsa unor evenimente publicitare cu iz de scandal, influența politică a MPA are doar de suferit.
08. Partidul Național Liberal – 76 de puncte.
10. Partidul Regiunilor din Moldova – 62 de puncte.
După locul al șaptelea, în TOP începe zona incertitudinii majore pentru partidele deținătoare ale acestor poziții, cu șanse electorale tot atât de  incerte. În comparație cu luna trecută, putem remarca rocada între PNL (+ 2 poziții) și PRM al bașcanului Formuzal (- 2 poziții). Cu siguranță, viitorul Parlament al Republicii Moldova  va recruta deputați exclusiv  din componența partidelor plasate în TOP – 10 cele mai influente partide. Tot atât de evidentă este certitudinea concentrării viitorului corp de deputați din Republica Moldova în componența partidelor din partea superioară a TOP-ului, partea inferioară a lui găzduind doar formațiuni cu șanse electorale pur teoretice.  
”PLDM continuă să domine TOP 10. La fel și-au păstrat pozițiile PCRM și PDM. Este evident că la viitorul scrutin electoral disputa pentru întâietate se va da între liberal-democrați și comuniști. PLDM va deveni garantul reeditării coaliției pro-europene la guvernarea Republicii Moldova, iar insuccesul liberal-democraților va provoca revenirea comuniștilor la putere.
Poziția secundă deținută de PCRM atestă faptul că, chiar dacă nu deține pârghii administrative, el rămâne o forță politică redutabilă în viața politică moldovenească. În special, PCRM încearcă să speculeze, de multe ori manipulând, gafele și greșelile guvernării”, scriu experții.
Comentarii: 0  
 
TAGURI