FOTO // În orașul Rezina au demarat lucrările de construcție a 72 de apartamente sociale
13 Aprilie 2017 18:30
Ieri, în orașul Rezina au demarat lucrările de reconstrucție a unui bloc locativ cu apartamente sociale destinat familiilor cu mulți copii, tinerilor specialiști angajați în sectorul bugetar, persoanelor cu dizabilități și altor cetățeni ce se află în imposibilitatea de a-și achiziționa o locuință. Construcția nefinalizată are nouă nivele și  va fi replanificată și reconstruită în cadrul Proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile socialmente vulnerabile, transmite Democracy.MD.

Inaugurarea lucrărilor de construcție a avut loc în prezența ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, a directorului Unității de Implementare a Proiectului, Iunona Lungul și a reprezentanților autorităților publice locale.

„Proiectul reprezintă o modalitate eficientă de colaborare dintre administrația centrală și locală prin care ne propunem să îmbunătățim și să mărim fondul de locuințe pe întreg teritoriul țării. În localitatea dumneavoastră vor fi reconstruite 72 de apartamente sociale cu 2, 3 și 4 odăi. Costul total al proiectului constituie 2,2 mln  euro. Toți cei implicați în proces cunosc condițiile și regulile stabilite de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE). Sper să depășim provocările din lecțiile învățate, avînd experiența proiectului în alte raioane", a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca,  în cadrul discuțiilor cu autoritățile.

În contextul reconstrucției blocului, mangerul Unității de Implementare a fazei II Proiectului,  Iunona Lungul a precizat principalele lucrări ce vor îndeplinite.

„În urma verificării stării tehnice a clădirii  au fost identificate degradări nesemnificative, vor fi efectuate lucrări de consolidare a structurii de rezistență. La fel, vor fi executate finisaje interioare a pardoselii, pereților și tavanelor. De asemenea, blocul va fi eficientizat energetic prin aplicarea unui strat termoizolant, precum și vor fi montate instalațiile și rețelele electrice, trasate rețelele inginerești de aprovizionare cu apă și canalizare", a precizat mangerul Unității de Implementare a fazei II Proiectului,  Iunona Lungul.

Amintim că, pentru construcția locuințelor sociale în Republica Moldova, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă un împrumut de 20,4 mln euro, pe un termen de până la 20 de ani, iar până la sfârșitul anului 2018, când va fi finalizată faza II a proiectului, vor fi construite circa 700 de locuințe sociale pentru 2.500 de beneficiari.

Comentarii: 0  
 
TAGURI