Găgăuzia vrea cinci fotolii în Parlament
15 Aprilie 2014 17:00
2521 1 Drăgălina Garștea Democracy
Autorităţile găgăuze din Republica Moldova cer o cotă de cinci deputaţi în Parlamentul de la Chişinău. Anunțul a fost făcut astăzi, 15 aprilie, de către preşedintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov.

Autorităţile găgăuze din Republica Moldova cer o cotă de cinci deputaţi în Parlamentul de la Chişinău. Anunțul a fost făcut astăzi, 15 aprilie, de către preşedintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov.

Acesta a declarat în cadrul primei şedinţe a unei comisii formate din deputaţi de la Chişinău şi Comrat că această cotă ar fi necesară pentru a oferi siguranţă că găgăuzii sunt reprezentanţi în Parlamentul de la Chişinău. 'Noi vrem să avem o cotă permanentă. Nu este de ajuns ca să participăm pe listele de partid. Noi vrem o garanţie clară ca să avem cinci deputaţi în conformitate cu această cotă',a declarat Constantinov.
”Dacă vom avea această cotă, atunci îi vom putea alege singuri pe deputaţi şi să-i rechemăm. Ei vor executa voinţa din teritoriu. Este un fenomen normal şi o practică mondială normală”, susține deputatul Adunării populare, Ivan Burgudji.
Comratul ar vrea ca cele 5 mandate să fie atribuite la următoarele alegeri parlamentare, în caz contrar, găgăuzii spun că vor boicota scrutinul.
Reprezentanţii coaliţiei de guvernare şi-au exprimat rezervele în privinţa acestei propuneri.
”Pentru alegerile care urmează nu este posibil să introducem astfel de modificări pentru că şi comisia de la Veneţia ne-a recomandat să nu ne implicăm în schimbarea legislaţiei. Vom căuta compromisul”, spune democratul Dumitru Diacov.
Preşedintele Parlamentului Igor Corman a evitat să comenteze această solicitare, accentuând că nu doreşte politizarea discuţiilor în cadrul comisiei nou-formate care are drept scop de a examina în ce măsură legislaţia naţională este în concordanţă cu privire la legea care se referă la statutul special al Găgăuziei.
Comisia respectivă a fost creată în urma unor disensiuni dintre Chişinău şi Comrat, mai ales în contextul a două referendumuri declarate ilegale de justiţie, defăşurate la 2 februarie, la care populaţia din regiune s-a pronunţat în favoarea dreptului la autodeterminare şi a aderării Republicii Moldova la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
Comentarii: 1  
jora 15 Aprilie 2014 19:48
0 (0)
multe vor gagaujii estea:D
 
TAGURI