Andrei Fornea: Coaliția de guvernare este moldoveanul tipic cu mașină de lux, care nu are bani de benzină
28 Iunie 2014 11:37
2327 0 Kristina Gurez Democracy.MD/Tribuna.md
Cunoscutul blogger Andrei Fornea a vorbit, în cadrul unui interviu acordat pentru TRIBUNA, despre clasa politică de la Chişinău, actuala guvernare, semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, locul ţării noastre în comunitatea internaţională, campania electorală, dar şi despre o eventuală implicare în politică.

Cunoscutul blogger Andrei Fornea a vorbit, în cadrul unui interviu acordat pentru TRIBUNA, despre clasa politică de la Chişinău, actuala guvernare, semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, locul ţării noastre în comunitatea internaţională, campania electorală, dar şi despre o eventuală implicare în politică.

T: Andrei, eşti unul dintre cei mai cunoscuţi lideri de opinie din spaţiul on-line. Cînd ai devenit interesat de politică şi ai început să scrii despre ea?
A.F.: Am devenit interesat de politică în clipa în care am înțeles că politicul influenţează direct dezvoltarea R. Moldova și modul de viață a fiecărui cetățean în parte. Mai exact, la vîrsta de 13 ani, cînd am participat la protestele anticomuniste din 2002-2003 și îmi cumpărasem primul drapel.
Blogul l-am creat acum 5 ani, cînd începuse a se dezvolta fenomenul în sine. În cele peste 500 articole am încercat să stîrnesc reacții care să creeze atitudini, atît în mediul politicienilor, cît și al internauților.
T: Consideri că bloggerii influenţează politicul moldovenesc? În ce mod?
A.F.: Fiecare cetățean influențează deciziile politice, mai ales atunci cînd acționează prompt și unitar. Bloggerii, ca parte a societății, acoperă mediul on-line, singurul mediu care este incontrolabil și greu de influențat. Indiscutabil, blogurile au devenit sursă alternativă de informare, într-un mediu în care mass-media este influențată de politic. Deci, bloggerii generează reacții în on-line, acolo unde ideile bune și criticele constructive se împrăștie cu ușurință. Prin urmare, aceste idei ajung și la politicieni, care au devenit în ultimul timp cititori activi ai blogurilor.
T: Deseori în postările tale critici clasa politică autohtonă şi, mai cu seamă, guvernarea actuală. Cum a-i caracteriza-o în general?
A.F.: O guvernare coruptă, care a eșuat în fața cetățenilor, deși a avut susținerea societății, susținerea partenerilor externi și, cel mai important, resurse financiare pentru orice reformă.
Mai popular vorbind, coaliția de guvernare este moldoveanul tipic cu mașină de lux, care nu are bani de benzină.
T: Ce aşteptări ai avut tu de la actuala guvernare? Au fost atinse?
A.F.: Orice guvernare este proastă din start (din simplul motiv că oamenii au așteptări nejustificate).
Așteptările mele au fost modeste pentru că înțeleg că nu poți salva o țară falimentată de comuniști în doar 4 ani. Așteptarea mea cea mare a fost reformarea sistemului judecătoresc, care nu s-a produs și, chiar mai trist, nici nu a început. În rest, am schimbat hoții sovietici pe cei europeni.
T: Ai scris recent pe o reţea de socializare că eşti indiferent faţă de semnarea Acordului de Asociere de către RM cu UE la 27 iunie. Ce a generat această poziţie?
A.F.: Cu regret, semnăm Acordul de Asociere într-un context regional favorabil și din mila partenerilor europeni, care, după protestele din 7 aprilie 2009, au crezut în aspirațiile poporului moldovenesc. Totuși, indiferența mea față de acest eveniment istoric este alimentată de faptul că în 4 ani de zile cetățenii nu au fost informați despre avantajele integrării europene, ceea ce a făcut ca mulți dintre ei să perceapă integrarea doar ca acceptarea homosexualilor.
În plus, concesionarea aeroportului către ruși și alte exemple din această categorie creează impresia unei duble identități a guvernării cu față europeană.
T: În opinia ta, unde este locul Republicii Moldova: în Uniunea Europeană sau în Uniunea Vamală? De ce?
A.F.: Țările sărace au două probleme de bază de la care se trag și restul: instituții nefuncționale și sisteme judecătorești corupte și inechitabile. Doar integrarea europeană ne va forța să rezolvăm aceste două probleme, chiar dacă guvernarea noastră nu-și dorește acest lucru.
Drumurile putem să le reparăm și cu banii rușilor. Nu și cele două reforme de mai sus.
T: Ce va însemna campania electorală pentru tine? Ai decis pentru ce partid votezi?
A.F.: Îmi doresc mai multe partide în Moldova pentru a nu fi nevoit să aleg din nou aceleași partide din simplu motiv că altele nu-s. Dar vom avea formațiuni bune atunci cînd vom crea și o elită nouă, una fără școală sovietică. Poate prin 2025. Cu siguranță nu voi mai vota partidele din actualul Parlament.
T: Cum vezi viaţa politică din Moldova după 30 noiembrie 2014?
A.F.: Îmi doresc să păstrăm cursul european și să nu ne trezim cu conflicte ca în Ucraina, deși deja apar scîntei din Găgăuzia. Cu siguranță, ar putea fi reconfigurată actuala scenă politică. Partidul Comunist va deveni unul european (așa cum a fost mereu) și probabil va forma o nouă coaliție alături de Partidul Democrat.
T.: Eşti tentat să te implici în politică? Ai avut oferte de a adera sau eşti membru al unei formaţiuni politice?
A.F.: Nu am fost niciodată membru al unei formațiuni politice și nu voi fi atîta timp cît vom avea partide politice bazate pe cumătrism, oligarhie și furturi acoperite de valori în care lumea crede. Chiar și așa, am susținut întotdeauna ideile bune, indiferent de culoarea formațiunii.
Mă voi implica în politică atunci cînd va exista o nouă elită cu o nouă viziune. Poate prin 2020. Sper că atunci vom începe să dezvoltăm o nouă țară, privind înapoi la greșelile care le-au făcut alții.
Comentarii: 0  
 
TAGURI