Parlamentul a ratificat Convenţia Poştală Universală
23 Martie 2018 09:30
Parlamentul a ratificat Convenţia Poştală Universală şi Protocolul ei final, adoptate la Doha, Statul Qatar,la 11 octombrie 2012. Documentul a fost susținut de 85 de deputați.

Convenţia Poştală Universală conţine reguli comune aplicabile serviciului poştal internaţional precum şi dispoziţiile referitoare la serviciile poştei de scrisori şi colete poştale. Actul, în conformitate cu prevederile Constituţiei Uniunii Poştale Universale (UPU), este obligatoriu pentru toate țarile-membre.  Republica Moldova este membră din anul 1992.

Ca organizaţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), UPU este principalul forum de cooperare între administraţiile poştale, misiunea ei fiind de a dezvolta comunicarea în plan socio-cultural dar şi comercial între statele membre şi furnizarea serviciului poştal universal.

În calitatea sa de membru, Republica Moldova beneficiază de libertatea tranzitului, posibilitatea de a efectua schimbul de poştă şi decontările cu toate ţările lumii, organizarea şi exploatarea serviciilor internaţionale financiare, asistenţa tehnică privind promovarea tehnologiilor noi poştale, oferirea burselor de participare la seminare, conferinţe etc.

De asemenea, deputații au ratificat primul Protocol adițional la Regulamentul general al Uniunii Poștale Universale și cel de-al 9-lea Protocol adițional la Constituția Uniunii Poștale Universale.

Comentarii: 0  
 
TAGURI