Premierul Pavel Filip: „România este principalul partener al Republicii Moldova”
3 Aprilie 2018 10:59
România este principalul partener al Republicii Moldova, iar Guvernul de la Chișinău nu va uita niciodată de ajutorul acordat de București atunci când țara noastră era în criză. Declarațiile au fost făcute de premierul Pavel Filip într-un interviu acordat cotidianului românesc Libertatea.ro. În același timp, autoritățile moldovenești așteaptă cu nerăbdare preluarea președinției Consiliului European de către statul român, ceea ce ar asigura noi oportunități pentru relațiile dintre cele două țări.

„Eu nu o să uit niciodată începutul anului 2016, când Republica Moldova avea blocate finanțările din exterior din cauza acelei crize și până când nu am avut un acord cu FMI, nu am putut debloca nici celelalte finanțări. Unica țară care ne-a întins atunci o mână de ajutor a fost România, cu un împrumut de 60 de milioane de euro, necondiționat la acel moment și, ulterior, încă două tranșe, împrumutul ajungând la 150 de milioane de euro.

Așteptăm cu nerăbdare ca România să preia președinția Consiliului Uniunii Europene și sunt sigur, așa cum am discutat și cu premierul și cu președintele Iohannis, să ne propunem niște obiective care pot fi realizate pentru o apropiere a Republicii Moldova de UE”, a declarat Pavel Filip.

Premierul moldovean subliniază rolul major jucat de statul vecin în asigurarea securității energetice a Moldovei prin venirea gigantului Transgaz pe piața din țara noastră. Potrivit acestuia, Moldova va reuși astfel să scape de vulnerabilitatea față de Rusia.

În același timp, venirea uneia dintre cele mai mari bănci din România – Banca Transilvania – pe piața din Republica Moldova a făcut ca țara noastră să devină din nou atractivă pentru investitori.

„Aceste lucruri înseamnă că s-a mișcat economia în Republica Moldova, că eforturile din ultimii doi ani făcute de către Guvern nu au fost în zadar”, a adăugat Filip.

Comentarii: 0  
 
TAGURI