Rusia va aplica taxe pentru importul produselor moldovenești
17 Iulie 2014 11:46
1288 0 Inna Juminschi Democracy.MD/publika.md
Ministerul Dezvoltării Economice de la Moscova a decis ca Rusia să aplice taxe pentru importul produselor moldovenești. Această decizie urmează să fie aprobată de Executivul rus, în pofida faptului că ţara noastră, alături de Ucraina, Belarus, Kazahstan, Armenia și Kârgâzstan fac parte din zona de comerţ liber din CSI.

Kremlinul vrea să impoziteze fructele, legumele, cerealele, carnea proaspătă sau congelată, conservele din Moldova. În listă se regăsesc şi vinurile, pentru care există din septembrie 2013 interdicţie de livrare în Rusia. Până acum, în cadrul acordurilor  bilaterale, dar și a celor semnate sub egida Comunității Statelor Independente, produsele moldovenești exportate în Federația Rusă erau scutite de taxe vamale. 

Autoritățile moldovenești spun că nu au fost surprinse de aceste planuri, dar au luat legătura cu oficialii de la Moscova și sunt gata de orice negocieri cu partenerrii ruși.

''În cât privește vinurile, eu cred că în situația când ele sunt interzise în Federația Rusă sau atunci când erau permise oricum taxarea exista, fiindcă eram unica țară care exporta în așa numita fereastră unică. În ceea ce privește fructele, noi ne-am arătat disponibilitatea oricând să mergem la negocieri, să discutăm. Am luat legătura, am expediat scrisori prin care ne-am arătat disponibilitatea'', a declarat ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.

Săptămâna trecută, premierul rus, Dmitri Medvedev, a discutat cu adjuncții săi posibilitatea de a suspenda acordurile comerciale cu ţara noastră. El a mai declarat că Moscova ar trebui de urgenţă să ia măsuri pentru a-şi apăra piaţa de eventuale reexporturi din Moldova, după semnarea acordului de asociere cu UE.

Potrivit celor mai recente date statistice, în perioada ianuarie-mai 2014, Moldova a exportat în Federația Rusă mărfuri în valoare de peste 190 de milioane de dolari, cu aproape 30 la sută mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Pe de altă parte, exporturile în statele UE au crescut cu peste 20 la sută în primele cinci luni ale anului și au depășit jumătate de milliard de dolari.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI