Incident între o fregată franceză și un avion rusesc
12 Aprilie 2018 10:00
Statul Major al marinei franceze a confirmat marţi survolarea fregatei Aquitania de către avioane de vânătoare ruseşti de tipul Su-24 şi Su-30 în cursul weekendului, când fregata multi-misiune se afla în estul Mării Mediterane, a relatat portalul Ouest-France.

Fregata franceză Aquitaine, aflată în estul Mediteranei în cadrul operaţiunii operaţiunii "Chammal", a fost survolată în weekend de cel puţin un avion rusesc afişând o postură 'agresivă', conform ziarului Le Point, care prezintă două elemente esenţiale pentru a explica acest calificativ dat de presă şi experţi militari. În primul rând, aparatul de zbor rusesc a trecut de data aceasta foarte aproape de nava franceză. Astfel de survoluri ruseşti nu sunt rare, dar de regulă avioanele zboară la o distanţă rezonabilă, marcând o atitudine clară şi lipsită de ambiguitate, dacă nu prietenoasă. De data aceasta, vizita a fost în mod evident mai beligerantă, apreciază publicaţia menţionată.

Cel de-al doilea element este că avionul rusesc avea de data aceasta armament la bord, transformând survolul într-un mesaj foarte clar adresat autorităţilor franceze şi, în special, preşedintelui Republicii, Emmanuel Macron, comandantul suprem al armatei franceze, apreciază Le Point.

Nava vizată este una dintre bijuteriile marinei franceze, înzestrată cu echipamente care nu au fost niciodată folosite în condiţii operaţionale, cum ar fi racheta de croazieră navală MdCN. Ea poate atinge o ţintă situată la peste 1.000 de kilometri de la punctul de plecare şi ar putea fi folosită în loviturile împotriva regimului lui Bashar al-Assad, o opţiune deja evocată în 2017.

Comandamentul marinei franceze a invocat un gest inamical şi periculos şi manevre care au condus ca Parisul să amintească Rusiei regulile de survol pentru a evita orice accident sau neînţelegere, chiar dacă Statul Major francez s-a ferit să catalogheze survolul drept unul 'agresiv'.

Fregata Aquitaine navighează împreună cu distrugătorul american USS Donald Cook (DDG-75), o navă de război echipată cu 96 de rachete SM-3, care se află în Mediterana împreună cu alte trei distrugătoare de acelaşi tip.

În prezent, această flotilă se află în largul Libanului, având la bord rachete cu care SUA şi Franţa vizează să lovească regimul sirian ca represalii la presupusul atac chimic de sâmbătă în apropiere de Damasc, conform Ouest-France.

Incidentul survine într-un moment delicat. Parisul consideră că 'dreptul internaţional a fost ridiculizat de către regimul lui Bashar al-Assad, un regim hotărât să-i distrugă pe cei care i se opun la porţile Damascului'.

Franţa ar putea lansa lovituri de pe fregata Aquitaine, care va rămâne în apele internaţionale, vizând ţinte guvernamentale siriene şi interesele regimului Al-Assad, care se bucură de sprijinul neclintit al Moscovei.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI