Expoziţie inedită la Strasbourg! Covoare și costume tradiționale din Republica Moldova au fost prezentate în cadrul unui vernisaj
24 Aprilie 2018 11:36
Mai multe covoare şi costume tradiţionale moldoveneşti au fost prezentate în cadrul unui vernisaj, la Strasbourg, comunică Democracy.MD. 

Evenimentul este organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei și cu suportul Fundației lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”.

La vernisare au participat ministrul Monica Babuc, viceprimarul orașului Strasbourg, Nawel Rafik-Elmrin, concetățeni stabiliți în Franța, precum și alți distinși oaspeți. Publicul s-a delectat cu prestația extraordinară a artiștilor autohtoni Geta Burlacu și Petru Haruța.

Expoziția însumează covoare și costume tradiționale din Republica Moldova din colecția Complexului de meșteșuguri ,,Artă rustică” din Clișova Nouă, r-nul Orhei, fondat și condus de către Ecaterina Popescu, a cărui obiectiv major este cercetarea, conservarea și valorificarea artei populare autohtone, dar și restabilirea tehnicilor și a motivelor tradiționale de realizare a covoarelor și a costumelor populare. De rând cu lucrările realizate în secolele XIX-XX, colectate și restaurate de către proprietară, expoziția propune și piese confecționate recent. Un alt moment de atracție al expoziției îl constituie covoarele de sec. XVIII-XIX din colecția Castelului MIMI.

Viceprimarul orașului Strasbourg, precum și alți invitați s-au arătat foarte interesați de diversitatea covoarelor și costumelor tradiționale, apreciind măiestia, frumusețea și finețea lucrului manual, varietatea, precum și complexitatea tehnicilor de confecționare a acestora.

Expoziția, care are ca scop promovarea imaginii Republicii Moldova peste hotare, dar și crearea unor noi punți de comunicare în diasporă, indispensabile păstrării valorilor și tradițiilor noastre comune, este găzduită de către ,,La Grande Salle de l'Aubette” (31 Place Kléber, 67000 Strasbourg) și este deschisă publicului în perioada 23-29 aprilie, când se desfășoară sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Comentarii: 0  
 
TAGURI