R. Moldova și România vor conlucra pentru utilizarea cât mai eficientă a banilor publici
27 Aprilie 2018 11:31
Republica Moldova și România vor intensifica schimbul de experiență și de bune practici în ceea ce privește verificarea cheltuirii banilor publici și asigurarea unei conlucrări eficiente între Guvern și Curtea de Conturi. 

Despre aceasta au discutat premierul Pavel Filip și președinții Curților de Conturi din Republica Moldova și România, Veaceslav Untilă și Mihai Busuioc, transmite Democracy.MD. 

Prim-ministrul a accentuat că utilizarea rațională a resurselor publice este obiectivul numărul unu al Executivului. În acest sens, a fost menționată transferarea, urmare a reformei Guvernului, a atribuției de coordonare a asistenței externe către Ministerul Finanțelor. „Acest lucru va asigura prioritizarea corectă a domeniilor în care este direcționat sprijinul financiar extern: ministerele vor determina necesitățile lor, iar Ministerul Finanțelor va identifica cea mai optimă soluție de finanțare”, a precizat premierul.

Totodată, Pavel Filip a relevat utilitatea rapoartelor Curții de Conturi pentru echipa guvernamentală. „Este o informație expertizată și obiectivă. Facem întotdeauna concluziile și ne străduim să nu întârziem cu acțiunile ce trebuie să fie întreprinse”, a spus prim-ministrul. În prezent, se lucrează pentru instituționalizarea unui proces de monitorizare a executării hotărârilor Curții de Conturi, iar modelele și practicile României pe acest segment sunt foarte utile.

Președintele Curții de Conturi din România a spus, la rândul său, că relațiile dintre autoritățile de profil din cele două state sunt excelente, la fel ca și cele dintre România și Republica Moldova, în general. Mihai Busuioc a apreciat activitatea Curții de Conturi din țara noastră, în special, pe partea de comunicare, de prezentare a rapoartelor și de asigurare a unei imagini instituționale pozitive, cu rol punitiv redus. Totodată, oficialul român a menționat că proiectele twinning implementate în cadrul instituției au contribuit la modernizarea acesteia.

Părțile s-au referit și la proiectele realizate în țara noastră cu susținerea României, între care reparația grădinițelor, donația microbuzelor școlare, renovarea mai multor obiective culturale. Premierul Pavel Filip a mulțumit încă o dată pentru acest sprijin, dar și pentru înțelegerea pe care o manifestă România vizavi de starea de lucruri din Republica Moldova și grija cu care transmite mesaje echilibrate instituțiilor europene.

Comentarii: 3  
Ilie 27 Aprilie 2018 12:13
0 (0)
Romania este un partener ce ne poate fi de folos , ei poate sa ne ajute pe mai multe planuri ,atit si economic cit si social! Este o realizare demna! Unde-s doi puterea creste!
Spencer 27 Aprilie 2018 12:15
0 (0)
O astfel de conlucrare are o mare importanță pentru țara noastră și de aici se văd beneficiile conlucrării cu statul vecin!
Dorin 27 Aprilie 2018 12:34
0 (0)
Iata ca au inteles ai nostri catrebuie sa avem relatii bune cu vecinii, ca prin aceste colaborari ne va fi si noua mai usor sa ne dezvoltam!
 
TAGURI