Pavel Filip: „Implementarea în totalitate a Acordului de Asociere RM-UE este o prioritate a Guvernului și până acum s-a reușit atingerea mai multor rezultate”
3 Mai 2018 16:51
Evoluţiile înregistrate în implementarea Acordului de Asociere RM-UE au fost discutate astăzi de prim-ministrul Pavel Filip și Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate. Întrevederea a anticipat reuniunea Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.

Premierul a declarat că implementarea în totalitate a Acordului de Asociere RM-UE este o prioritate a Guvernului și până acum s-a reușit atingerea mai multor rezultate, iar autoritățile sunt hotărâte să îndeplinească integral prevederile Acordului.

„Anul 2018 este un an electoral şi suntem nu doar motivaţi să depunem toate eforturile pentru a demonstra cetăţenilor beneficiile Acordului de Asociere, dar trebuie să fim foarte vigilenţi la orice posibile tentative de influenţare şi implicare din exterior”, a menționat Pavel Filip.

În aceste condiții, un rol important revine comunicării strategice, la fel ca şi cooperării în domeniul contracarării ameninţărilor hibride. Republica Moldova este interesată de dezvoltarea cooperării cu UE pentru consolidarea rezilienţei statului şi a societăţii, inclusiv prin acţiuni care vizează combaterea propagandei şi comunicarea strategică, consolidarea mass-media şi cea a societăţii civile. „Cadrul normativ aprobat de Guvern reprezintă un prim pas în limitarea efectelor unor astfel de acțiuni, iar experiența europeană poate aduce un plus în procesul de implementare”, a relevat Pavel Filip.

Premierul s-a referit și la dezvoltarea noilor formate de cooperare cu UE, atât pe dimensiunea bilaterală, cât și împreună cu celelalte state asociate.

Un alt subiect al discuțiilor l-a constituit reglementarea transnistreană. Au fost menționate progresele din ultima perioadă pe acest segment, între care soluționarea problemelor școlilor din stânga Nistrului cu predare în grafia latină, apostilarea actelor de studii emise în regiunea transnistreană, deblocarea accesului fermierilor la terenurile lor agricole, interacțiunea în domeniul telecomunicațiilor și admiterea în traficul rutier internaţional a mașinilor din regiunea transnistreană. „Guvernul este încrezător că, ținând cont de ceea ce s-a realizat în ultimii doi ani printr-o politică pragmatică și prin contribuția partenerilor europeni, progresele în soluționarea conflictului transnistrean vor continua”, a subliniat Prim-ministrul.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate a felicitat autoritățile pentru progresele obținute pe dimensiunea transnistreană și a reconfirmat sprijinul UE în soluționarea acestei probleme esențiale pentru Republica Moldova, cu respectarea suveranității statale și a dreptului internațional.

Federica Mogherini a încurajat autoritățile să continue implementarea reformelor, menționând că Uniunea Europeană va oferi asistența necesară pentru realizarea proiectelor economice și sociale orientate spre îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor Republicii Moldova.

Comentarii: 3  
realist 3 Mai 2018 18:34
0 (0)
Datorita acordului de asociere exportatorii nostri au trecut la piata europeana, si au lasat rusii cu tot cu embargourile lor!
Adevarul 3 Mai 2018 19:00
0 (0)
Deja nici europenii nu mai cred din cuvand dupa experienta cu Filat si Maia Sandu care au mimat reformele chiar daca se acordau o gramada de bani pentru aceasta. Iar acum bine ca si BEI va urmari modul in care vor fi gestionatii banii ce se vor acorda in iulie.
Spencer 3 Mai 2018 21:19
0 (0)
Și aceste rezultate au fost observate chiar și de UE, ceea ce se observă prin susținerea acordată de până acum!
 
TAGURI