Maxim Braila: Orice cetățean, care se respectă pe sine însuși, trebuie să fie social activ
28 Iulie 2014 10:47
3025 0 Drăgălina Garștea Democracy.MD
La ai săi 21 de ani se simte sigur pe sine, pe gândurile și ideile pe care în scurt timp le pune în aplicare. Este activ atât pe scena politică, cât și în domeniul juridic. Maxim Braila este un tânăr care ne demonstrează că noua generație știe ce vrea, iar motto-ul său în viață este „ A gândi strategic și a acționa diplomatic reprezină unica cale spre un rezultat scontat ”. În interviul ce urmează, Maxim ne va vorbi despre viziunele sale politice, despre reformele în justiție și despre activitățile sale. 
La ai săi 21 de ani se simte sigur pe sine, pe gândurile și ideile pe care în scurt timp le pune în aplicare. Este activ atât pe scena politică, cât și în domeniul juridic. Maxim Brăila este un tânăr care ne demonstrează că noua generație știe ce vrea, iar motto-ul său în viață este „ A gândi strategic și a acționa diplomatic reprezină unica cale spre un rezultat scontat ”. În interviul ce urmează, Maxim ne va vorbi despre viziunele sale politice, despre reformele în justiție și despre activitățile sale.
- Aveți doar 21 de ani, dar deja faceți parte din scena politică a Moldovei. De ce ați ales această cale?
- Da, am 21 de ani și sunt deja activ pe scena politică, dat fiind faptul că mie îmi pasă. Ca orice cetățean, care se respectă pe sine însuși, trebuie să fie social activ. Atunci când statul merge într-o direcție greșită, eu consider că este necesar de a se implica în anumite structuri politice și de a încerca să schimbe cât de cât cursul, direcția de dezvoltare a Republicii Moldova.
- În anul 2011 ați candidat pentru Consiliul municipal Chișinău. Cum v-ați hotărât?
- A fost prima mea experiență politică, serioasă. Am decis totul cu două zile înainte de începerea înregistrării candidaților. Ideea de a participa era mai de demult, dar nu eram sigur de puterile mele. Am luat această hotărâre gîndindu-mă, că totuși Chișinăul are nevoie de oameni noi, de tineri, care în primul rând vor aduce suflu nou Consiliului municipal. Tineri, care vor fi asemenea unor voci ale acelor persoane, care nu se regăsesc în consiliu. Am candidat la această funcție venind cu un program clar, realist și am obținut ceea ce am obținut.
- Cine v-a ajutat cu programul electoral?
- Am mers după o metodă mai puțin obișnuită. Nu am făcut programul electoral stând undeva într-un cabinet. Am mers pe ideea chestionării oamenilor de toate vârstele, pentru a afla care sunt problemele din localitate. Am pregătit anumite chestionare, care au fost transmise la peste 200 de persoane. Respectiv, din acele probleme, menționate de către locuitorii Chișinăului, eu am creat un program realist. După care m-am consultat cu anumiți specialiști, pentru ca programul să nu fie unul obișnuit, să nu fie ca al candidaților unor partide sau a celor independenți, care fac promisiuni ce depășesc limita realității. Un consilier dacă nu are un program de sarcini bine structurat el nu o să-l poată realiza.
- Ați realizat și un spot electoral. Cui aparține ideea spotului video și cine l-a filmat?
- Aveam doar 18 ani, însă pe atunci aveam deja consilieri de campanie electorală. Am stat într-o zi, ne-am gândit cum să facem acest spot electoral. Am găsit persoanele potrivite, care să se ocupe de montajul video și l-am filmat aproximativ într-o oră. Și pe cel în limba română, dar și pe cel în limba rusă.
- A fost difuzat la TV?
- Știu că a fost preluat de către ProTV.
- Sunteți student la Facultatea de Drept, aveți deja cunoștințele necesare în juridică. Cum vedeți justiția din Republica Moldova?
- Foarte multe voci aud, care zic că justiția este coruptă, că ea trebuie reformată. Eu vreau să spun că, justiția este așa cum o fac oamenii. E adevărat, avem unele carențe ce țin de reformare, de legislație. Avem acele lacune, care duc justiția la o așa etapă (corupția), dar nu este modelul european sau unul dezvoltat. Este ceea ce merităm noi la moment. Este nevoie de o reformă în justiție, dar să fie o reformă corectă.
- De ce spune lumea că justiția e coruptă?
- Eu cred că, omul care din start spune că justiția este coruptă, el nu poate fi numit jurist. Dacă el însuși nu o corupe, ea (justiția) nu este coruptă. Vă explic punctul meu de vedere. Spre exemplu, dacă înaintez o cerere de chemare în judecată, se emite încheierea cu privire la primirea spre examinare. La momentul în cauză, nimeni absolut nu achită, nu corupe justiția. Apoi, știind că fiecare cetățean al Republicii Moldova este învățat încă din copilărie să se descurce în viață, respectiv,încearcă diferite metode, care depășesc limita admisibilului. El transformă justiția într-o astfel de modalitate. Nu o transformă doar cetățenii, dar și cadrul legal, care este la moment. Pentru că, judecătorii sunt nevoiți să lucreze peste limita programului de lucru. Cunosc personal foarte mulți judecători, vă zic și instanța, Curtea de Apel Chișinău, care lucrează și sâmbăta și duminica până la 10 seara, ca să redacteze, să scrie hotărârile în cauză. Acesta este un fapt lăudabil. Din alt punct de vedere, cadrul legal trebuia să stabilească clar câte dosare să fie repartizate unui judecător, ca acesta să nu fie nevoit să stea la lucru mai mult de cât ar trebui. Într-un final zic că, oamenii și statul sunt vinoveți de ce este justiția azi.
- Ați menționat mai sus despre reformele din justiție. Ce părere aveți despre ele?
- Nici pe departe nu sunt reforme. Majorarea salariilor judecătorilor, da, este un pas foarte bun, dar nu este o reformă. Reformarea justiției presupune în primul rând reformarea competențelor judecătorilor și a instanțelor de judecată. Ceea ce la moment nu este vizibil.
- Cum arată Europa prin ochii unui tânăr cunoscător al scenei politice și a unei persoane care a călătorit?
- Nu am avut foarte multe vizite în Europa, dar mi-a plăcut. Pot să zic că, în primul rând drumurile sunt mai bine, iar în al doilea rând te simți mai liber și mai protejat. La acest capitol, Republica Moldova se află la limita admisibilului. Europa oferă unele servicii de calitate, cum ar fi învățământ sau medicină, ceea ce este un lucru util pentru Moldova, ca să-l preia.
- De ce trebuie R. Moldova să urmeze cursul european?
- Îmi place cum ați spus, că trebuie. Odată ce un stat își alege un vector de dezvoltare și  semnează anumite tratate, atunci dispare posibilitatea de a manevra pe eșcherul geopolitic. Dacă tu începi a urma un curs de dezvoltare, atunci trebuie să renunți la anumite drepturi și ești nevoit să execuți anumite obligații, pentru ca în viitor nivelul de dezvoltare și progresul să atingă valori mai mari, decât la moment. Republica Moldova îndată ce a semnat și Parlamentul a ratificat Acordul de Asociere este clar pentru toți că Moldova și-a ales vectorul de dezvoltare european. Anterior am transmis un apel pe rețelele de socialiare, pentru a ne abține de la anumite mișcări extremiste, atât contra Europei, cât și contra altor blocuri, precum NATO sau Uniunea Vamală etc. La moment Moldova este zguduită de mai multe voci, care încearcă să tragă și să dezbine societatea în ai noștri sau ai voștri, ceea ce nu este corect.
- Care sunt șansele de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană?
- Sicer, înainte de semnarea Acordului de Asociere eram destul de sceptic în ceea ce privește aderarea Moldovei la UE. Analizând legislația, știind etapele pe care trebuie să le parcurgă un stat pentru a deveni un stat european, chiar eram de părerea că R. Moldova în minimum 20 de ani va deveni stat european și va adera la acest bloc.
- Sunteți implicat în numeroase proiecte, totuși sunteți foarte activ ca blogger. Când le reușiți pe toate?

- Blogger sunt noaptea, dreptul, politica și restul sunt dedicate pentru întreaga zi. M-am obișnuit de mic să dorm mai puțin, 4-5 ore îmi ajung. Când vin acasă, pe la orele 10-11, de regulă deschid calculatorul și încep să scriu. La moment am un proiect din 5 articole, cu caracter juridic, pe care de asemenea doresc să le public. Am identificat anumite probleme din acest domeniu și doresc să le fac cunoscute publicului larg. În ceea ce privește multiplele activități, eu încerc să le reușesc pe toate, chiar dacă nu întotdeauna îmi iese cum îmi doresc. 

Comentarii: 0  
 
TAGURI