Rezoluţia care reafirmă sprijinul pentru Moldova: SUA își reafirmă susținerea pentru integrarea europeană și se declară pregătite să sporească relațiile economice și comerciale în regiune
22 Iunie 2018 14:20
Statele Unite susțin Moldova, Ucraina și Georgia în efortul lor de a-și menține integritatea teritorială și suveranitatea politică. O rezoluție în acest sens a fost prezentată Congresului SUA de mai mulți legislatori, în frunte cu Ted Poe, și urmează să fie supusă votului în legislativul american.

Conform documentului, Statele Unite își reafirmă susținerea pentru integrarea europeană a celor trei țări și se declară pregătite să sporească relațiile economice și comerciale în regiune.

Pe plan politic, legislatorii de la Washington condamnă acțiunile agresive ale Rusiei împotriva Moldovei, Georgiei și Ucrainei și cer retragerea trupelor și munițiilor de pe teritoriul lor.

De asemenea, congresmanii americani îndeamnă Kremlinul să înceteze să susțină militar insurgenții din Ucraina şi să renunţe la acțiunile destabilizatoare din regiunea transnistreană, Osetia de Sud, Abhazia și din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina, eliberând în același timp și peninsula Crimeea, anexată ilegal.

Rezoluția mai cere guvernării SUA, aliaților din Europa și Organizației Națiunilor Unite să pună presiuni asupra Rusiei ca să își respecte angajamentele internaționale.

Totodată, congresmanii cer guvernelor Moldovei, Ucrainei și Georgiei să continue cooperarea pentru a lupta împotriva violării integrității lor teritoriale de forțele ruse și să se împotrivească eforturilor de destabilizare a activității politice.

Conștienți că Rusia pune presiuni pe țările europene cu ajutorul resurselor de gaz și petrol, congresmanii mai cer ca Washingtonul să continue să se opună construirii gazoductului Nord Stream II, care, după părerea lor, reprezintă o amenințare la adresa securității Europei.

Totodată, legiuitorii americani încurajează conducerea SUA să susțină diversificarea rezervelor energetice ale Europei, inclusiv prin susținerea pentru dezvoltarea infrastructurii de gaz natural lichefiat.

Într-un final, rezoluția prevede ca Departamentul de Stat să aibă dialoguri cu Moldova, Ucraina și Georgia pentru a identifica cele mai bune metode de a se împotrivi implicării rusești în viitoarele alegeri din cele trei țări.

Recent, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit în cadrul vizitelor sale în SUA cu trei dintre congresmanii americani care au inițiat această rezoluție, Pete Olson, David Price și Ted Poe.

Liderul democrat le-a comunicat acestora problemele cu care se confruntă Moldova din cauza acțiunilor agresive venite din partea Rusiei.

Comentarii: 0  
 
TAGURI