În Republica Moldova vor fi testate noi soiuri de căpșun și zmeur aduse din SUA
2 Iulie 2018 13:05
Doi producători agricoli vor testa soiuri de căpșun și zmeur din SUA.

Soiurile de căpșun și zmeur importate pentru testare sunt atât neremontante (care se coc devreme), cât și remontante (care se coc târziu) și provin din America de Nord. Creșterea varietății de soiuri va oferi agricultorilor posibilitatea să vândă pomușoarele pe parcursul unei perioade mai îndelungate și să devină mai competitivi pe piața internă și externă.

Soiurile de căpșun importate includ două varietăți cu o productivitate înaltă în lunile mai-iunie (Camarosa, Ventana) și două varietăți roditoare pe tot parcursul anului (Monterey, Portola). De asemenea, sunt testate trei soiuri de zmeur de vară (Latham, Nova, Killarney) și un soi de zmeur care fructifică până toamna târziu (Caroline).

Materialul săditor de zmeur și căpșun a fost furnizat de pepinierele din California și Massachusetts.

Performanța celor opt soiuri noi de pomușoare va fi evaluată pe terenurile cultivatorilor în condițiile Republicii Moldova. Prima recoltă comercială va fi obținută în anul 2019

În acest scop au fost selectați doi agricultori locali care vor înființa terenuri demonstrative cu soiurile din SUA, pe care vor găzdui alți producători de pomușoare interesați de performanțele plantațiilor de căpșun și zmeur. Potrivit Angelei Bejenari, proprietara lotului demonstrativ de căpșun, soiurile autohtone nu mai corespund necesităților actuale ale pieței, iar creșterea soiurilor din SUA va spori rentabilitatea afacerii. “Pentru testare, în acest an am sădit 500 de fire de căpșun (4 soiuri). Recolta medie la hectar prognozată este de 40 de tone sau aproximativ 1,5 kg de producție la o planta”, a subliniat Angela Bejenari.

“Cultivarea noilor soiuri importate ne vor oferi mai multe avantaje: productivitatea înaltă, rezistență la boli, transportarea la distanțe lungi și desigur culoarea roșie aprins, care este mai atractivă pentru cumpărători”, susține și deținătoarea lotului demonstrativ de zmeur, Natalia Iliescu.

Introducerea acestor soiuri, împreună cu formarea și asistența tehnică pentru producători, va permite sectorului de producere a pomușoarelor din Moldova să sporească oferta de pomușoare proaspete și prelucrate pe piața internă și internațională.

 
Comentarii: 0  
 
TAGURI