Andrian Candu cere liderului PAS, Maia Sandu, să explice public care sunt legăturile sale cu oligarhul Ablyazov, fundația Open Dialog și Ludmila Kozlovskaya
17 August 2018 16:30
Preşedintele Parlamentului Andrian Candu insist ca liderul PAS, Maia Sandu, să explice public care sunt legăturile sale cu oligarhul Ablyazov și fundația Open Dialog, al cărei şef, Ludmila Kozlovskaya, a fost expluzată, zilele trecute, din Uniunea Europeană, transmite Democracy cu referire la HotNews.

“Haideti sa mai încercăm să obținem un răspuns de la doamna Maia Sandu, politician aflat în picaj de imagine și folosită agresiv de oligarhii Topa. Doamna Sandu, răspundeți totuși, va rog, în ce relatie sunteți cu oligarhul Ablyazov și fundația acestuia? Cate beneficii, inclusiv financiare, ați avut de la colaborarea cu ONG-ul finanțat de acesta și reprezentat de Liudmila Kozlovskaya? Știm de la reprezentanții Comisiei Europene cât de deranjați sunt de aceste informații, însă poate răspundeți cetățenilor la aceste întrebări?”, a scris Andrian Candu, într-o postare pe Facebook.

Amintim că Ludmila Kozlovskaia, preşedintele Open Dialog Fundation, a fost expulzată din UE, pentru legături cu serviciile secrete ruse. Organzaţia respectivă lobbează la Bruxelles PAS-ul Maiei Sandu şi PPDA-ul lui Andrei Năstase.

Ziarul britanic Financial Times a scris anterior că organizaţia Ludmilei Kozlovska, finanţată de miliardarul azer Mukhtar Ablyazov, s-a remarcat pentru sprijinul acordat oligarhului condamnat de la Chişinău, Veaceslav Platon, dar şi a oferit servicii de avocatură inclusiv lui Renato Usatîi, fost primar de Bălţi, refugiat la Moscova, dar şi liderului mișcării extremiste Antifa, Grigore Petrenco, refugiat în Germania.

Finantional Times mai notează că Mukhtar Ablyazov s-ar fi îmbogățit prin scheme raider şi spălare de bani. În 2009, bancherul controversat, presat de dosarele penale din cel puţin 6 state, în care era vizat pentru escrocherii bancare şi spălări de bani, printre care Kazahstan, Ucraina şi Rusia, a fugit de la Moscova la Londra, locul de refugiu preferat al miliardarilor din Est.

Potrivit ziarului britanic, Ablyazov a luat cu el în Marea Britanie nu doar miliardele furate din Kazahstan şi Ucraina, dar şi luptele politice în care era implicat, exportând din Kazahstan şi Rusia în Occident războiul legat de numele său, devenind un adevărat cal troian care a dezbinat nu doar opinia publică din Vest, dar şi instituţiile Occidentale.

Presa a mai scris, de asemenea, că Mukhtar Ablyazov ar avea o legătură amoroasă cu Ludmila Kozlovska, iar jurnaliștii unui portal de știri din Kazahstan au găsit şi un filmuleț pe un site pentru adulți în care ar apărea cele două personaje.

Comentarii: 0  
 
TAGURI