Șase persoane cu dizabilități vor trăi în comunitate
23 August 2018 09:05
Șase persoane cu dizabilități, care au ieșit din Internatul psihoneurologic din satul Bădiceni, raionul Soroca, încep o viață nouă în afara instituției rezidențiale. Adulții s-au mutat la casa lor, în cadrul serviciului social „Locuință protejată” din satul  Bădiceni.

Serviciul social a fost creat cu sprijinul financiar al Agenției Cehe pentru Dezvoltare, prin intermediul proiectului „Dezvoltarea serviciilor sociale în Republica Moldova în perioada 2017-2019”, implementat de People in Need și Caritas din Republica Cehă, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Locatarii vor beneficia de toate serviciile existente în comunitate. Ei vor vizita medicul de familie, vor participa la evenimentele și sărbătorile organizate de primărie, iar ulterior se vor angaja în câmpul muncii, în funcție de capacitățile și preferințele lor.

Cu ajutorul și sub îndrumarea asistentului social comunitar, persoanele cu dizabilități vor învăța să fie independente, mai responsabile, să aibă grijă de gospodărie, să interacționeze cu vecinii și sătenii. Datorită procesului de incluziune socială, inițiat de autorități și organizațiile neguvernamentale, datorită creării serviciilor sociale, tot mai multe persoane cu dizabilități părăsesc sistemul rezidențial de îngrijire și încep să trăiască în comunitate.

„Ministerul a inițiat procesul de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități, prin incluziunea acestora în societate. Pînă în anul 2023, ne-am propus ca 50%  din persoanele cu dizabilități din instituțiile rezidențiale să fie integrați în societate. Mă bucur că datorită suportului oferit de partenerii de dezvoltare reușim să realizăm acest lucru. Acest serviciu este foarte important pentru persoanele cu dizabilități mintale, pentru ca ei să ducă un trai independent și să fie parte a comunității, să învețe, să comunice și să muncească alături de toți ceilalți”, a declarat secretarul de stat al MSMPS, Viorica Dumbrăveanu.

Comentarii: 0  
 
TAGURI