CPR Moldova cheamă în judecată Ministerul Afacerilor Interne
26 Noiembrie 2018 17:10
Centrul de Politici și Reforme Moldova a depus o cerere de chemare în judecată a Ministerului Afacerilor Interne și a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova pe subiectul refuzului de a oferi informație de interes public despre îndepărtarea celor șapte profesori turci de pe teritoriul Moldovei pe data de 6 septembrie.

 

Anterior, organizația a condamnat situația celor șapte angajați ai liceului „Orizont” și modul în care aceștia au fost capturași și transportați de pe teritoriul Republicii Moldova, declarând că instituțiile Republicii Moldova au comis un abuz clar al procedurilor legale.

CPR Moldova a explicat că, în tentative de a clarifica cât mai multe aspect ale acestui caz, a solicitat pe 17 spetembrie informații de la Poliția de Frontieră, însă pe 4 octombrie, Poliția de Frontieră a refuzat să ofere un răspuns util invocând preotecția datelor cu caracter personal.

„Deși informațiile cerute de noi se refereau la personae identificate deja, totuși solicitarea noastră a avut intenția de a clarifica, din punct de vedere ethnic, modul în care șapte oameni au traversat frontier de stat a Republicii Moldova, fără a avea acte de călătorie, din spusele familiilor lor”, a explicat organizația.

Pentru că nu a fost de accord cu acest refuz, CPR Moldova a făcut aceeași solicitare instituției ierarhic superioare – Ministerul Afacerilor Interne.

Ministerul Afacerilor Interne însă a susținut poziția Poliției de frontier și a refuzat să ofere un răspuns util la această solicitare.

„Convinși de faptul că se comite un abuz, ne-am adresat instanței judecătorești. Joi, 22 noiembrie, am depus cerere de chemare în judecată, întrucât suntem determinați să obținem pe cale judiciară ceea c ear fi trebuit să fie comunicat în urma solicitărilor de informații expediate. Am dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, instituție subordonată acestuia și vrem să obținem răspunsuri exavte la informația pe care am solicitat-o”, se arată în mesajul CPR Moldova.

 

Reamintim că la 6 noiembrie SIS a anunțat că șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicia că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declarați indezirabili de către organelle competente și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova.

Comentarii: 0  
 
TAGURI