PDM propune CEC și CCA elaborarea unui cod de conduită pentru perioada electorală: Regulile de joc trebuie respectate
11 Decembrie 2018 15:43
Partidul Democrat din Moldova propune Comisiei electorale Centrale și Consiliului Coordonator al Audiovizualului elaborarea unui cod de conduită, pentru perioada electorală, document pe care urmează să-l semneze toate formațiunile politice. Anunțul a fost făcut astăzi, de către purtătorul de cuvânt cl PDM, Vitalie Gămurari, în cadrul briefingului săptămânal, transmite democracy.md.

Gămjurari a precizat că semnarea acestui document este determinată de derapajele extrem de grave și încălcările legislației electorale de către PSRM, PAS și PPDA.

„În ultimul timp am sesizat multiple încălcări din partea unor partide politice. Noi am adus si exemple concrete: PAS, PPDA și socialiștii au început campania electorală, deși startul acesteia încă nu a fost dat. S-au anunțat blocuri electorale, deși ele încă nu au fost înregistrate. Unele partide folosesc bani din străinatate. Anumiţi actori politici, ratingul cărora scade, ajung să folosească metode care depăşesc cadrul normativ, pentru a aminiti despre persoanele lor. Dorim ca această campanie să se ghideze de nişte reguli foarte clare, pentru ca ulterior să nu fie motive de a declara campania din februarie 2019 incorectă”, a spus purtătorul de cuvânt al PDM.

Amintim că, săptămâna trecută, Partidul Democrat din Moldova solicitat structurilor responsabile de organizarea alegerilor din 24 februarie 2019 să analizeze încălcarea de către unele partide şi ONG-uri a dispoziţiilor Legii privind partidele politice, ale Codului electoral şi Codului audiovizualului.

„Dorim să informăm opinia publică în legătură cu modul incorect prin care unele partide încearcă să influenţeze rezultatul alegerilor şi să discrediteze desfăşurarea lor. Avem toate motivele să credem că partidele care comit aceste ilegalităţi o fac deoarece, după cele patru sondaje de opinie date recent publicităţii, au înţeles că susţinerea lor este tot mai redusă în rândul cetăţenilor şi încearcă să prevină un eşec în alegeri prin astfel de fraude, încă din perioada pre-electorală”, se spunea în comunicatul PDM.

Comentarii: 0  
 
TAGURI