Chiril Gaburici: Forum Educațional
13 Decembrie 2018 12:00
„Fiecare profesor trebuie să țină în mână, exact ca mine o tabletă atunci când predă. Fără să completeze ore în șir de mână proiecte didactice, fără să ducă – cu el după ore, acasă zeci de caiete și teste de verificat, primind în schimbul dăruirii zilnice – respectul societății. În același timp, fiecare elev trebuie să țină în mână, exact ca mine – o tabletă atunci când învață. Fără să ducă în spate – câteva kg de manuale, fără a se plictisi la ore, fără a se teme de profesori și note, transmite democracy.md.

Trebuie să poată merge la școală cu dragoste de a învăța și a crește, ieșind din școală și facultate instruit, exact pentru ceea ce va face începând cu prima zi după absolvire, pregătit pentru profesia lui”. Declarația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la Forumul Educațional „Viziunea mea pentru școala noastră”.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în frunte cu ministrul Monica Babuc. În debutul evenimentului, Prim-ministrul, Pavel Filip a menționat despre importanța dezvoltării și reformării sistemului educațional din țara noastră.

În cadrul Forumului, au avut loc discuții de totalizare privind direcțiile de evoluție ale sistemului național de educație, urmarea a celor 11 ateliere de lucru organizate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în perioada 14 noiembrie – 10 decembrie. În cadrul acestor ateliere au fost consultate opiniile a cca 1000 de elevi, studenți, cadre didactice și manageriale privind viziunea acestora asupra dezvoltării „școlii naționale”.

Chiril Gaburici a accentuat unele schimbări care s-au realizat deja, în sistemul educațional din țară, printre care, creșterea salariilor în sfera educației, reparațiile instituțiilor de învățământ din orașe și sate, introducerea educației digitale, introducerea învățământului dual, dar și alte reforme care urmează a fi înfăptuite.

„Nu există noi, ei, autorități, elevi, pedagogi, lupte. Nu există părți diferite de baricade – există o singură echipă. Echipa suntem de fapt noi toți – cei care într-un fel sau altul, construim viitorul Republicii Moldova, a cărei economie nu se poate dezvolta, fără schimbarea de viziune asupra educației”, a adăugat ministrul Chiril Gaburici.

Comentarii: 0  
 
TAGURI