Candu i-a cerut lui Dodon să înceteze să se mai joace cu soarta piloților
12 Februarie 2019 20:00
Președintele Igor Dodon, care încearcă să tragă foloase electorale din situația piloților moldoveni eliberați din Afganistan, aflați acum la Moscova, trebuie să dea socoteală în fața legii. Declarația îi aparține președintelui Parlamentului, Andrian Candu, transmite democracy.md cu referire la timpul.md.

Într-o postare pe Facebook, acesta s-a arătat stupefiat de faptul că cei doi moldoveni se află în custodia unui ONG care aparține unui om de afaceri rus, aflat în relații bune cu Igor Dodon.

„Aflăm cu stupefacție că echipei de la MAEIE, trimisă la Moscova să-i aducă pe cei doi moldoveni acasă, i s-a spus că ei nu se află în custodia Guvernului Federației Ruse, ci în custodia unui ONG (!). Acel ONG se pare că aparține domnului Ciaika (nu întru acum în detalii ce este cu acest ONG, revenim)”, a scris Candu.

Președintele Parlamentului condamnă încercările lui Igor Dodon de a-i folosi pe cei doi piloți pentru PR electoral.

„Este incredibil că echipa autorităților Republicii Moldova nu are acces la cetățenii ei, este plimbată dintr-o parte în alta, de parcă se așteaptă să vina „salvatorul” ca să-i ia pe ostatici. Vă explic de ce cred că se întâmplă toate acestea! Pentru că tot ce vedem este o acțiune de imagine a cetățeanului Dodon Igor, pe care nu-l pot numi președinte. Acest om trebuie să plece mâine pe două zile la plimbare în Germania, iar celor de la Moscova li s-a spus să-i țină pe compatrioții noștri acolo, până își termina Dodon promenada prin Europa, ca să poată veni după ei, secondat de camere de luat vederi, să se filmeze cu ostaticii, să-i pună să facă declarații despre rolul lui de „erou salvator”. Iată care este scenariul!”, a scris Candu pe Facebook.

Președintele Parlamentului i-a cerut imperativ liderului informal al socialiștilor să înceteze să se mai joace cu soarta piloților.

„Domnule Dodon, opriți imediat toată această batjocură, eliberați cetățenii moldoveni din captivitate electorală în care îi țineți chiar dvs. acum. Ce-i mai important pentru dvs, aducerea acasă a cetățenilor moldoveni sau plimbarea la Munchen?”, continuă oficialul.

Candu combate și un eventual argument al lui Dodon, precum că starea de sănătate a celor doi moldoveni nu ar permite transportarea lor.

„Știu, o să spuneți că starea de sănătate a piloților moldoveni este de vină și că ei își vor reveni misterios imediat ce vă terminați treaba în Germania. Dar vă informez că Guvernul a trimis o echipă de medici la Moscova, care sunt gata să acorde asistență medicală și să confirme sau infirme dacă starea de sănătate permite ca ei să fie aduși acasă. De ce medicilor nu li se permite accesul la ei? Ca să nu vadă că pot fi aduși chiar și azi acasă?! Deci, nu vă obosiți cu minciuni, puteți cu un simplu telefon să puneți punct acestui caz în care ați demonstrat cât de cinic sunteți, cât de puțin contează pentru dumneavoastră moldovenii, dar cât de mult preț puneți pe imaginea dvs”, punctat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului mai atrage atenția că singurul lucru pe care l-a demonstrat Dodon în această situație este cât de cinic este prin modul în care se folosește în scop electoral de drama acestor doi oameni și a familiilor lor.

Precizăm că Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei, este și copreședintele asociației „Delovaia Rossia”, un paravan pentru proiectele promovate de Kremlin pentru a-i oferi susținere lui Igor Dodon. În ultimii doi ani, Ceaika și Dodon s-au întâlnit de mai multe ori, ultima fiind în septembrie 2018, la așa-numitul forumul economic moldo-rus, la care Moscova a promis proiecte investiționale de cel puțin 100 de milioane de euro, dar care s-au dovedit a fi declarații populiste pentru a crește avantajul PSRM la alegerile parlamentare din Moldova.

În același timp, Ceaika nu uită nici de propriile interese. Acesta a convenit cu administrația de la Tiraspol, cu acoperirea lui Dodon, să lanseze o fermă de producere a criptomonedelor în regiunea transnistreană. În acest scop urma să fie folosit gazul rusesc, pentru care Tiraspolul nu plătește Gazpromului.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI