SIDA nu mai este incurabilă. Al doilea om din lume care scapă de virusul HIV
5 Martie 2019 14:15
Marile agenții de presă anunță o știre senzațională în domeniul medicinei. O a doua persoană s-a vindecat de HIV. Aceasta a prezentat o remisiune de durată a virusului HIV-1, cel care produce SIDA, după întreruperea tratamentului şi este probabil vindecată. Anunțul oficial urmează să fie făcut azi, într-o conferință medicală, relatează AFP, DPA şi Reuters, citate de Agerpres.  

Acest al doilea caz de vindecare apare la un deceniu distanță de primul. „Pacientul din Londra”, nu a mai prezentat niciun semn de infecţie cu acest virus de peste 19 luni, au afirmat cercetătorii în revista Nature.

În ambele cazuri pacienții au făcut transplanturi de măduvă osoasă pentru a trata cancere de sânge, primind celule stem de la donatori cu o mutaţie genetică rară ce împiedică instalarea virusului HIV, mai indică sursele citate.

„Ajungând la o remisiune în cazul celui de-al doilea pacient prin utilizarea unei abordări similare am demonstrat că „pacientul din Berlin” nu a fost o anomalie”, a declarat cercetătorul principal Ravindra Gupta, profesor la Universitatea din Cambridge, referindu-se la primul caz din lume de remisiune la un pacient cu HIV.

În prezent, singura modalitate de a trata HIV este administrarea de medicamente care conţin virusul şi pe care oamenii trebuie să le ia toată viaţa. Față de anii 90, calitatea și durata vieții pacienților e net superioară. În lume se estimează că există aproape 37 de milioane de persoane care sunt infectate cu HIV.

Comentarii: 0  
 
TAGURI