Ministerul Sănătăţii: Aproape 4000 de persoane au fost tratate în 2018 de hepatita B, C şi D
13 Martie 2019 17:15
3929 de persoane au fost tratate de hepatita B, C şi D în anul 2018, iar alţi 2353 de pacienţi continuă tratamentul antiviral. În total, 16.616 pacienţi s-au tratat de această maladie, începând cu luna decembrie 2016, odată cu introducerea unei scheme noi de tratament al bolnavilor de hepatite cronice şi ciroze hepatice virale B, C şi D, scrie Democracy.MD.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, noua schemă de tratament cu preparate de ultimă generaţie a diminuat esenţial costurile pentru preparatele antivirale utilizate şi a crescut semnificativ rezultatele tratamentului, cu o eficacitate de circa 97% pacienţi trataţi. Tratamentul este accesibil pentru toţi pacienţii din toate raioanele şi municipiile republicii, inclusiv pentru pacienţii din penitenciare. Statisticile medicale arată că, pacientul se tratează cu ajutorul acestor medicamente, în medie, în 8-12 săptămâni. Astfel, durata tratamentului se micşorează esenţial. Anterior, aceastea era de un an şi cu eficacitate de sub 40%.

În Republica Moldova indicele morbidităţii prin hepatita virală B acută s-a redus de la 25,55 la 100 mii populaţie în anul 1997 până la 0,62 în anul 2018, prin HVC acută de la 6,14 până la 1,04, prin hepatita virală D– de la 1,89 până la 0,07. Totuşi aceştia depăşesc indicii ţărilor europene.

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale îndeamnă toţi pacienţii bolnavi de hepatită virală sau purtători de virus, indiferent dacă figurează sau nu pe lista de aşteptare pentru a primi tratament împotriva hepatitei vitale, să se adreseze ACTIV la medicul infecţionist, conform locului de trai, pentru reevaluarea stării de sănătate. O comisia specializată a Ministerului va comunica pacientului decizia privind data iniţierii tratamentului antiviral oferit gratuit de către stat şi schema de tratament indicată.

Totodată, pentru prevenirea Hepatitei virale B, populaţia este asigurată cu vaccinuri gratuite, conform Programului naţional de imunizări 2016-2021. Pentru anul 2019 este planificată vaccinarea HVB a 9000 persoane din grupurile de risc.

Hepatita este o boală infecţioasă de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului care constă în distrugerea celulelor hepatice şi poate duce în timp la apariţia cirozei sau a cancerului hepatic. Există 5 tipuri de hepatită - A, B, C, D sau E (viruşii HVA, HVB, HVC etc.). Hepatita A, spre exemplu, poate fi contactată prin alimente sau apă contaminate, în acest caz igiena jucând un rol principal în reducerea riscului de îmbolnăvire. Hepatita B se transmite în urma contactului cu sânge sau fluide provenind de la o persoană bolnavă, precum şi de la mamă la copil în momentul naşterii. Hepatita C se transmite în principal prin contactul cu sânge infestat şi, în cazuri foarte rare, prin contact sexual sau la naştere.

La nivel mondial, 325 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B sau cu virusul hepatitei C. Decesele cauzate de hepatită sunt în creştere, iar peste 60% cazuri de cancer hepatic sunt datorate testării si tratamentului tardiv a hepatitei virale B şi C. 90% dintre persoanele care trăiesc cu hepatita virală B şi 80% cu hepatita virală C nu cunosc că trăiesc cu această infecţie.

Comentarii: 0  
 
TAGURI