Astăzi este Ziua Mondială a Sindromului Down
21 Martie 2019 11:15
Anual, la 21 martie, este marcată Ziua mondială a sindromului Down, fiind dedicată conştientizării problemelor cu care se confruntă cei care suferă de această maladie, scrie Democracy.MD.

Ediţia din 2019, sub sloganul „Nu lăsaţi pe nimeni în urmă”, urmăreşte ca acţiunile desfăşurate să facă cunoscute oportunităţi prin care toate persoanele diagnosticate cu sindromul Down să poată trăi o viaţă normală, alături de semenii lor, sub toate aspectele vieţii sociale.

Agenda 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă arată că „nimeni nu va fi lăsat în urmă”. Campania este dedicată informării şi conştientizării importanţei pentru persoanele cu sindrom Down ca politicile guvernamentale să includă în programele lor protecţia, incluziunea, egalitatea, respectul acordat la toate nivelurile societăţii.

La 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat ziua de 21 martie ca Zi mondială a sindromul Down şi a invitat toate statele membre, organizaţiile Naţiunilor Unite şi al altor organizaţii internaţionale, precum şi societatea civilă, inclusiv organizaţiile non-guvernamentale şi din sectorul privat, să marcheze această zi într-un mod adecvat, în scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la această boală, potrivit site-ului worlddownsyndromeday.org.

În acest scop, Down Syndrome International a creat un site dedicat Zilei mondiale a sindromului Down ca un loc singur de întâlnire la nivel mondial, unde pot fi împărtăşite experienţele şi activităţile celor care lucrează cu persoanele cu sindrom Down.

Potrivit Naţiunilor Unite, incindenţa sindromului Down este între 1 din 1.000 până la 1 din 1.100 de nou-născuţi vii la nivel mondial. În fiecare an, aproximativ 3.000 până la 5.000 de copii se nasc cu această tulburare cromozomială.

Comentarii: 0  
 
TAGURI