Încă un caz depistat! O altă directoare de grădiniţă riscă să rămână fără funcţie după ce şi-a angajat soţul şi fiul
18 Aprilie 2019 11:15
Încă un caz depistat de Autoritatea Naţională de Integritate, în care directoarea de grădiniţă îşi angajează rudele în funcţii în cadrul instituţiei pe care o conduce. De data aceasta este vorba despre directoarea Instituţiei de educaţie timpurie „Teremoc” com. Baroncea, r-nul Drochia, care şi-a angajat soţul şi fiul, scrie Democracy.MD.

În perioada mai 2012- aprilie 2018 directoarea, contrar legii, a luat decizii şi a semnat acte administrative în privinţa persoanelor apropiate:

-8 ordine în privinţa soţului, inclusiv de angajare şi eliberare în/din funcţie de paznic, pe 1.0 unitate şi într-o/dintr-o funcţie auxiliară, pe 0,5 unitate;

-4 ordine în privinţa fiului, angajat şi eliberat în/din aceleaşi funcţii.

Prin urmare, directoarea nu a respectat prevederile Legii nr.133/2016 privind declararea averii şi intereselor personale, dar şi ale Legii nr.16/2008 cu privire la conflictul de interese (în vigoare pentru o perioadă supusă controlului, abrogată la 01.08.2016). Aceasta ar fi trebuit să informeze organul ierarhic superior imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre conflictul de interese în care s-a aflat de fiecare dată când a fost în situaţia de a lua o decizie în privinţa soţului şi a fiului.

De asemenea, aceasta nu s-a abţinut de la semnarea actelor administrative, de la încheierea actelor juridice şi, respectiv, nu a soluţionat conflictele de interese, rezultate din relaţia cu persoane apropiate.

După rămânerea definitivă a actului de constatare în privinţa directoarei respective, care este pasibil de contestare în instanţa de contecios administrativ, Autoritatea Naţională de Integritate va solicita încetarea raporturilor sale de muncă, cu aplicarea interdicţiei de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani.

În cadrul controlului, directoarea instituţiei de educaţie timpurie „Teremoc” a fost informată despre declanşarea procedurii de control, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare.

Amintim că ANI a sesizat un caz asemănător în  satul Mîndreştii Noi, raionul Sîngerei.

Comentarii: 0  
 
TAGURI