Mai puțin de 1% din cele 612 secții de votare sunt complet accesibile pentru persoanele cu dizabilități
14 August 2019 17:15
Astăzi, 14 august 2019, Comisia Electorală Centrală și PNUD Moldova au prezentat rezultatele auditului privind accesibilitatea secțiilor de votare, eveniment care dă start campaniei „Acces egal pentru toți în secțiile de votare”. Astfel, din cele 612 secții de votare evaluate, 432 sunt inaccesibile, 174 – parțial accesibile și doar 6 – accesibile.

În ultimele trei luni, Alianța „INFONET” și partenerii săi, a efectuat, la comanda CEC și PNUD Moldova, un audit al 612 clădiri publice din raioanele Edineț, Hîncești, Căușeni, municipiile Chișinău și Bălți și UTA Găgăuzia.

Auditul a avut la bază câteva criterii:

·Calea de acces spre secția de votare (accesibilă doar în cazul a 34% din secțiile analizate);

·Scara și rampa (accesibile – 11% din total);

·Ușa de la intrare (accesibilă – 41% din total);

·Holul sau coridorul (accesibile – 18% din total);

·Sala secției de votare (accesibilă – 33% din total);

·Grupul sanitar (accesibil – 1% din total).

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a afirmat: „Până în prezent, niciun studiu sau document nu a arătat gradul de acces în clădirile publice și, nemijlocit, clădiri în care sunt organizate secții de votare. De aceea, am decis, împreună cu partenerul Comisiei, PNUD Moldova, să realizăm acest audit al accesibilității în peste 600 de secții de votare, ceea ce reprezintă o premieră pentru Republica Moldova. Este un deziderat mai vechi al Comisiei de a evalua toate cele 2000 secții de votare din țară. Produsul pe care îl vedeți astăzi, este un prim pas pentru realizarea acestui obiectiv major”.

Comentarii: 0  
 
TAGURI