Votat în lectură finală! Sistemul de vot mixt a fost anulat de Parlament
15 August 2019 14:15
Parlamentul a anulat sistemul electoral mixt, aprobând revenirea la sistemul electoral proporţional pe liste de partid. Deputaţii au votat în lectura a treia şi finală, în şedinţa plenară de astăzi, modificarea Codului electoral, Legii privind partidele politice, Legii privind statutul deputatului în Parlament şi Codului contravenţional.

Au fost excluse, de asemenea, certificatele de integritate, fiind înlocuite cu declaraţiile de propria răspundere privind inexistenţa restricţiilor legale/judecătoreşti de a candida sau ocupa funcţii publice.

A fost exclusă şi prevederea referitoare la agitaţia electorală. Astfel, în ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel de agitaţie electorală. Totodată, cetăţenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza paşaportului, buletinului de identitate şi livretului de militar în cazul alegerilor parlamentare, prezidenţiale şi referendumului republican.

Parlamentul a modificat şi pragul minim de reprezentare, constituind 5% pentru un partid, 7% - pentru un bloc electoral, 2% - pentru un candidat independent.

Totodată, listele candidaţilor pentru alegerile parlamentare şi locale vor fi întocmite respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe, minimum câte patru candidaţi la fiecare zece locuri.

Comentarii: 0  
 
TAGURI