Cel mai bogat ecosistem al lumii - în pericol. Număr record de incendii în Pădurea Amazoniană
22 August 2019 12:15
Pădurea Amazoniană de pe teritoriul Braziliei a fost afectata de un număr record de incendii în acest an, potrivit datelor colectate de agenţia de cercetare spaţială a ţării, informeaza BBC News. Institutul Naţional pentru Cercetarea Spaţiului (INPE) a transmis să satelitul său a arătat o creştere a incendiilor cu 84 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018.   

Informaţiile vin la o săptămână după ce preşedintele Jair Bolsonaro l-a dat afară pe şeful agenţiei în contextul unor conflicte legate de datele privitoare de defrişări.  

Fumul de la incendiile masive a întunecat cu totul oraşul Sao Paulo, luni. Fenomenul care a durat în jur de o oră a apărut după ce vântul puternic a adus fumul din zona incendiilor de pădure din statele federale Amazonas şi Rondonia, aflate la o distanţă de peste 2.700 de kilometri.  

Cea mai mare pădure tropicală din lume, Amazonia este un element esenţial pentru încetinirea fenomenului încălzirii globale. De asemenea, este cămin pentru peste trei milioane de specii de plante şi animale şi aproximativ un milion de băştinaşi.  

Conservaţioniştii au dat vina pe preşedintele Bolsonaro, spunând că acesta a încurajat tăietorii de lemne şi fermierii să cureţe zona, şi oamenii de ştiinţă spun că Amazonul a suferit pierderi într-un ritm accelerat, de când liderul brazilian şi-a preluat mandatul în fruntea ţării, în ianuarie.  

Între timp, agenţia spaţială americană NASA a spus că incendiile din bazinul amazonian sunt uşor sub medie, în acest an. Agenţia a spus că deşi acestea au crescut în Amazonas şi Rondonia, au şi scădut în statele Mato Grosso şi Para.

Comentarii: 0  
 
TAGURI