Ian Lisnevschi explică de ce îi va fi complicat guvernării să revină la taxele vechi
12 Septembrie 2019 15:15
Subiectul privind ajustările fiscale a provocat mai multe discuții controversate, mai ales după ce fosta guvernare a redus de la 20% la 10% TVA pentru hoteluri, restaurante si cafenele. Președintele Dodon și-a explicat motivul prin faptul că legea va debloca finanțarea Guvernului de către partenerii externi.

Politologul Ian Lisnevschi consideră că deși Igor Dodon spune că la urmatoarele negocieri cu FMI va găsi mai multe argumente pentru revenirea la taxele vechi și chiar se angajeaza să participe și el la aceste discuții, îi va fi destul de greu să-i convingă.

„Fondul Monetar Internațional nu este jucătorul cu care poți juca oricum. Nu cred că această părere poate fi schimbată în 2-3 luni. Ca să fie posibil trebuie sa demontrezi o stabilitate politică internă, or de stabilitate nu poate fi vorba când este formată o guvernare din partide care niciunul nu poate guverna de sine stătător. Atunci când mergi la FMI trebuie să demonstrezi că ai un stat stabil și poți justifica întoarcerea banilor pe care i-ai primit” a declarat analistul în cadrul emisiunii Publika Report.

Dezavantajele însă sunt evidente, spune Lisnevschi, investitorii străini așteaptă o stabilitate, iar cei din țară se gândesc să plece.

„Un asemenea procentaj de dezamăgire cum a generat această guvernare, nu a generat niciuna din anii '90 până în prezent” a concluzionat politologul.

Autorii proiectelor sunt deputații blocului ACUM care nu au putut să negocieze condițiile favorabile pentru Republica Moldova. Președintele și socialistii i-au lăsat, cum au și promis, ca Guvernul Maiei Sandu să decidă de sine stătător fără implicarea PSRM-ului.

Comentarii: 0  
 
TAGURI