OPINII // Despre stagnarea în sondaje a lui Năstase și lupta candidaților mai mici
8 Octombrie 2019 18:30
Ion Ceban și Andrei Năstase sunt favoriții oamenilor la alegerile din Chișinău pentru funcția de primar general. Majoritatea sondajelor îi poziționează pe primele doua poziții cu șanse reale de a accede în turul doi. În spatele lor lupta nu este mai puțin acerbă. Ce șanse au ceilalți candidați să accceadă în turul doi, spun comentatorii politici Ian Lisnevschi și Corneliu Ciurea, în cadrul unei emisiuni televizate.

Potrivit analistului Ian Lisnevschi, sondajele nu arată rezultatele finale, iar situația poate fi schimbată în orice zi. Expertul consideră că în comparație cu campania precedentă a alegerilor locale generale, de această dată Ion Ceban s-a concentrat mai mult pe electorat și oferirea de soluții la problemele oamenilor. În ce privește acțiunile lui Andrei Năstase, acesta încearcă să compenseze lipsa de raiting cu transmiterea de imagine de la Guvern și actori politici din străinătate.

„Dacă Ceban data trecută a fost mai agresiv, a încercat să-l provoace pe Năstase fiind cu mai mare experiență în domeniul primariei și Consiliului Municipal, acum aceste provocari nu-s. S-a concentrat mai mult pe ieșire în teritoriu și cunoașterea electoratului. Pe de altă parte, Năstase se confruntă cu o problemă, cu un antiraiting venit de la guvernare și cu dezamăgirea din Blocul ACUM. Acest lucru încearcă să-l compenseze prin transmiterea imaginii de la Guvernul condus de Maia Sandu la propria persoana, de la alți primari din străinătate, joacă pe limita legii. De facto, fiecare pas din campania dusă de Năstase este o încălcare a codului electoral, de jure nu putem să zicem pentru că nu s-a exprimat CEC-ul. Lupta va merge până la urmă”.

În aceeași ordine de idei, Corneliu Ciurea menționează că lupta adevărată se va produce pe ultima sută de metri sau chiar în turul al doilea.

„Nu prea văd de ce ar trebui Năstase cu Ceban să-și împartă pumni. Este clar că sunt favoriții. Important este să ajungă în liniște la finiș. Ulterior pot sa intre într-o dispută crâncenă. Sondajele indică că distanța dintre primii doi și ceilalți este mare, nu prea are rost ca cei doi să facă acest exces de zel. Spectactolul va fi în partea a doua a scrutinului”.

În ce privește restul candidaților care luptă pentru locurile de frunte, Lisnevschi spune că majoritatea dintre ei sunt necunoscuți oamenilor pentru că s-au concentrat pe o campanie de atac.

„Nu au șanse acești candidați. Pentru că fac campanie de atac. Automat faci cunoscut și contracadidatul tău. Cum va creactiona lumea? Nu se știe. Atacurile pot sa ajute contracadindatul. Evident că oamenii se vor duce la alții care propun soluții chiar și dacă nu este cineva pe care îl cunosc. Nu este necesar să deții surse media ca să informezi , trebuie să știi unde sa informezi. Ei nu-și cunosc electoratul și problemele acestora. Această cercetare au facut-o doar 3-4 candidați. Cetățeanul se interesează de politică 2-3 ore pe zi. Dacă știi cand să vorbești despre politică, atunci da ești câștigat. Strategia de informare este importantă”.

Totodată, Corneliu Ciurea spune că atacurile din partea candidaților mai mici către favoriții scrutinului sunt niște strategii personale pentru a câștiga bătălia de pe locul trei.

„Chirtoacă cu siguranță vrea să-și salveze pozițiile. Are resurse, este cel mai profesionist candidat. Dacă își va valorifica potentialul, va reuși să fie pe locul 3. Un alt cadidat este Vladimir Cebotari. Cu anumite probleme, dar este în creștere, nu a renunțat la sigla partidului și îl poate ajuta să se mețina la un anumit nivel. Și Octavian Țîcu ar putea fi favoritul pentru locul 3, deși are un proiect politic și are nevoie de un rezultat bun. Nu poți să creezi o alternativă pentru Blocul ACUM dacă i-ai 2%. Vedem ca campania lui Țîcu lasă de dorit. Rezultate arată o anumită descreștere și nu vedem un activism din partea lui.Caracteristiile campaniei electorale din Moldova arată că ei se activizează pe ultima suta de metri și pot plusa”.

Potrivit ultimului sondaj realizat de WhatchDog.md și CBS-AXA, Ion Ceban ar acumula– 25,7%, Andrei Năstase – 19%, Dorin Chirtoacă – 5,1%, Vladimir Cebotari – 2,5%, iar Octavian Țîcu – 2%.

Comentarii: 0  
 
TAGURI