Rusia a refuzat mărirea cotelor de autorizații de export pentru transportatorii moldoveni
24 Octombrie 2019 10:30
Cota de autorizaţii de export în Federaţia Rusă este negociată anual între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, în cadrul şedinţelor Comisiilor mixte din domeniu. Iar schimbul de autorizaţii este realizat de regulă la începutul fiecărui an. Cu regret, în cazul părţii ruse aceasta nu a dat dovadă de flexibilitate şi ca rezultat, unilateral, pe parcursul ultimilor ani a redus contingentul de autorizaţii. Astfel, dacă în 2018 cota a fost de 18000 de autorizaţii, pentru 2019 reprezentanţii parţii ruse au stabilit un contingent de 15000 de autorizaţii.

Luând în considerare că aceste cote sunt insuficiente pentru operatorii de transport rutier din Republica Moldova, pentru soluţionarea acestei probleme, atât anul trecut, cât şi anul curent au fost remise multiple adresări în adresa părţii ruse cu solicitarea de majorare a cotei de autorizaţii, majoritatea fiind refuzate de către aceştia.

Doar în luna august, partea rusă a acceptat organizarea şedinţei Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internaţional şi la solicitarea unui contingent suplimentar de autorizaţii a menţionat că 80,8% din volumul transportărilor bilaterale sunt efectuate de către operatorii de transport moldoveni, cota operatorilor ruşi fiind numai de 9,3%. De asemenea, partea rusă a menţionat necesitatea întreprinderii unor măsuri pentru a majora cota de participare a operatorilor de transport ruşi la efectuarea transportului rutier de mărfuri între state.

Totuşi, în rezultatul negocierilor, dar şi luând în consideraţie măsurile planificate, partea rusă a acceptat acordarea în trimestrul III a anului curent a unui contingent suplimentar de 1250 autorizaţii.

Decizia privind acordarea altor contingente suplimentare pentru anul 2019 va fi primită de către partea rusă după efectuarea unei monitorizări referitor la cota de participare a operatorilor de transport ruşi pe piaţa moldo-rusă a serviciilor de transport bilateral de mărfuri, dar nu mai târziu de 15 octombrie curent.

Acest subiect a fost abordat atât în cadrul Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare economică, cât şi în cadrul forumului economic moldo – rus. Pentru a debloca cel puţin situaţia în luna august curent, de către asociaţiile transportatorilor rutieri internaţionali din Republica Moldova şi Federaţia Rusă a fost organizată o întrevedere a operatorilor de transport ai ambelor state, cu participarea reprezentanţilor exportatorilor moldoveni, pentru elaborarea măsurilor corespunzătoare.

În prezent, Ministerul Economiei şi Infrastructurii a solicitat repetat eliberarea pentru anul 2019 a unei cote suplimentare de autorizaţii - 7000 bilateral/tranzit transport marfă, pentru operatorii de transport din Republica Moldova, iar în perioada următoare este preconizată o întrevedere cu partea rusă, în cadrul căreia urmează a fi discutat inclusiv subiectul privind cotele de autorizaţii.

În luna septembrie au beneficiat de autorizaţii 279 operatori de transport, cărora le-au fost eliberate 1214 autorizaţii. În perioada 01 – 17 octombrie au fost eliberate 380 autorizaţii la 182  operatori de transport.

Comentarii: 0  
 
TAGURI