Ce prevede Constituția după demiterea Guvernului Sandu
12 Noiembrie 2019 14:00
După susținerea moțiunii de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu, de către PSRM și PDM, Constituția prevede că Guvernul demis asigură interimatul până la numirea noului Executiv, dacă acest lucru și-l dorește.

Potrivit articolului 103 (2) din Constituite, „Guvernul, în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament, îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern”.

De asemenea, legislația mai prevede că, președintele țării trebuie să înceapă consultări cu fracțiunile parlamentare în vederea formării unei noi majorități parlamentare, care să voteze instituirea unui nou Guvern.

În cazul în care nu se va reuși acest lucru timp de trei luni de la căderea Guvernului, șeful statului este obligat să dizolve Parlamentului și să declanșeze alegeri anticipate.

Amintim că, pentru demiterea Guvernului Sandu au votat 63 de deputați din partea PSRM și PDM. Parlamentarii Blocului ACUM nu au votat, iar cei ai Partidului „Șor” nu au participat la vot.

Comentarii: 0  
 
TAGURI