Exportul vinurilor moldovenești înregistrează cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani
19 Noiembrie 2019 12:15
Vinul Moldovei devine tot mai cunoscut şi apreciat în întreaga lume. În primele 9 luni ale anului 2019, atât volum exporturilor de vinuri moldoveneşti cât şi valoarea acestora au înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani. Mai mult, produsele vinicole au cucerit noi pieţe de desfacere, astfel harta exporturilor s-a extins cu câteva regiuni, inclusiv de pe alte continente.

Potrivit datelor ONVV, în primele 9 luni ale anului 2019, Republica Moldova a exportat 113,8 milioane litri de vin, în creştere cu 4,3% (sau cu 4,72 milioane litri) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ţara noastră a exportat vin în 67 de ţări ale lumii în sumă de 2,182 mlrd. lei, cu 5% (sau cu 104,6 milioane) mai mult decât în primele 9 luni ale lui 2018.

Şi exporturile de vinuri în vrac s-au bucurat de o dinamică bună şi au ajuns la 80,462 milioane de litri.

Exporturile de vinuri pe pieţele continentului european şi asiatic sunt în creştere. Şi în primele 9 luni ale anului, România continuă să fie o piaţă strategică şi se află pe primul loc după volum încasărilor în topul ţărilor de export al Vinului Moldovei.

Totodată, valoarea vinului exportat a crescut cu 47,1% în China, cu 23,6% în România, cu 22,4% în Belarus, cu 12,6% în Ucraina şi 11,5% în Federaţia Rusă.  Cifrele arată că în top 10 ţări în care Moldova a exportat cel mai mult vin se regăsesc:Federaţia Rusă, Polonia, România, Cehia, Ucraina, Canada, Kazahstan şi Belarus SUA.

În perioada ianuarie-septembrie, vinurile moldoveneşti au ajuns în 67 de ţări ale lumii, unele dintre ele fiind cucerite în premieră:  Afganistan, Siria, Togo, Guam. Totodată, după o pauză de câţiva ani, Vinul Moldovei a ajuns din nou pe masa consumatorilor din Australia, Norvegia şi Libia.

Comentarii: 0  
 
TAGURI