FOTO // BNM pune în circulaţie monede comemorative, de Ziua leului moldovenesc
29 Noiembrie 2019 17:45
De ziua leului moldovenesc marcată la data de 29 noiembrie, Banca Naţională a Moldovei pune în circulaţie şapte monede comemorative şi jubiliare ca mijloc de plată şi în scop numismatic.

Patru monede, cu valoarea nominală de 50 de lei, sunt confecţionate din argint şi fac parte din seria „Personalităţi”. Acestea sunt dedicate împlinirii a:100 de ani de la naşterea lui Glebus Sainciuc – artist plastic basarabean, portretist;  85 de ani de la naşterea lui Serghei Lunchevici – violonist, dirijor, compozitor, actor de cinema; 80 de ani de la naşterea lui Gheorghe Vrabie - artist plastic, autorul design-ului leului moldovenesc şi 85 de ani de la naşterea lui Mihai Volontir – artist al poporului, actor al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi.

Următoarele două monede din argint, la fel, cu valoarea nominală de 50 de lei, completează seria „Femei celebre” şi sunt consacrate aniversărilor centenare de la naşterea Zenaidei Pally - mezzosoprană română de faimă internaţională şi de la naşterea Domnicăi Darienco -  actriţă la Teatrul dramatic „A. S. Puşkin", astăzi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu".

Şirul noilor monede puse în circulaţie se încheie cu seria de monede „Altele”, care include moneda comemorativă consacrată  împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a Republicii Moldova, cu valoarea nominală de 100 de lei.

Tirajul pieselor constituie 300 de exemplare fiecare.

Monedele comemorative şi jubiliare, ambalate în capsule de metacrilat transparent şi cutii de prezentare, sunt însoţite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română şi engleză semnate de guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.

Comentarii: 0  
 
TAGURI