OPINIE // Putem critica unele puteri, dar nu putem neglija schimbările pe care le-au produs
29 Noiembrie 2019 18:20
Politicienii de la Chișinău se concentrează foarte mult pe problemele lor și au impresia că așa cum se petrec lucrurile aici, așa ar trebui să fie și în teritoriu. Dar pe plan local, politicienii au viața lor. Primarii, consilierii și membrii anumitor partide politice nu mai țin cont de configurația de la Chișinău și fac alianțe în teritoriu, așa cum consideră ei mai bine și independent de cum este văzută politica de formațiunile parlamentare din capitală. Analistul Ian Lisnevschi a vorbit în cadrul unei emisiuni televizate despre felul în care își duc viața raioanele, dar și despre strategiile partidelor politice aplicate în teritoriu.

Expertul a subliniat că politica din teritoriu stă cu totul altfel decât la Chișinău. Acolo mai puțin contează culoarea partidelor politice, discursurile elaborate și strategiile revoluționare.

„Din 2017 când abia s-a început vorba despre sistemul mixt de vot, unele partide au întărit echipele cu persoane de încredere în teritoriu, pentru că acolo culoarea partidului este pe locul doi. Influențează mai mult persoana care înaintată la primărie.

În al doilea rând, unele partide politice au făcut schimbări în strategie și s-au bazat pe problemele social-economice a cetățenilor. Geopolitica sau alte strategii revoluționare nu merg pe plan local. Lumea nu prea cunoaște noțiuni de reforma justiției sau lupta cu corupția. Ei își doresc oameni care le vor oferi rezultate, iar la cei din urmă, la rândul lor, vor primi votul de încredere a localnicilor. Ceea ce s-a întâmplat și la Orhei. Putem critica unele puteri, dar nu putem neglija schimbările care s-au produs.

Același lucru îl pot spune și despre Partidul Democrat. Putem să-i învinuim pe unii politicieni, dar nu putem anula toate proiectele sociale care sunt apreciate de oameni. Și vedem că rezultatul este proporțional cu cel din februarie. Ceea ce înseamnă că oamenii pun accent pe calitatea politicienilor din teritoriu și pe rezultatele acțiunilor lor”.

Expertul consideră că în viitorul apropiat se vor produce multe schimbări în strategia partidelor politice, care până acum era aceeași aplicată atât la Chișinău, cât și în teritoriu. De asemenea, analistul a mai remarcat o greșeală a partidelor politice, lipsa de comunicare.

„Ca să poți avea o strategie cu cei din teritoriu trebuie să comunici. Unele partide, din păcate, nu comunică. Nu au un staff unic care să țină legătura cu primarii și consiile locale. Din această cauză politicienii sunt puși în situația de a decide singur care-i cea mai bună opțiune, iar Chișinăul află de cele mai multe ori noutatea din presă”.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI