EDITORIAL // Roman Mihăeș: Despre Formatul Normandia și efectele sale
12 Decembrie 2019 10:55
La 9 decembrie, a avut loc summitul de la Paris, în formatul Normandia, la care au participat pe lângă președinții Ucrainei și Rusiei, cancelarul Germaniei, Angela Merkel și președintele Franței Macron. La final, s-a dat publicității un comunicat, care însă nu conține prevederi senzaționale.

Zelenschi și Putin au declarat că sunt mulțumiți că s-a reluat dialgul după trei ani în formatul Normandia.

Ambasadorul Ucrainei în Romania a declarat, despre summitul de la Paris că este mai mult un succes decât înfrângere.

În calitate de realizări putem menționa, câteva înțelegeri importante privind încetarea focului, schimbul de prizonieri și extinderea misiunii OSCE.

Zelenschi a mers la summit având în spate o presune enormă din partea unor partide, care cereau să nu accepte nici un fel de compromis care să ducă la federalizare,  să nu accepte alegeri în zonele ocupate, controlate de separatiștii pro-ruși, pâna la evacuarea trupelor rusești, și până la preluarea controlului asupra graniței de stat dintre Ucraina și Rusia în sectorul Lugansk și Donețk.

De menționat, că despre Crimeea nu s-a discutat nimic, însă în comunicatul final a fost inclusă formula Steinmeier, care trebuie să fie implementată în legislația ucraineană.

Unii experți au comentat că această formulă ar fi în detrimentul interesului național al Ucrainei și că ar conduce spre federalizare.

De fapt discuțiile contradictorii sunt despre adoptarea unei legi privind statutul special al zonelor controlate de separatiștii din Donbass.

Kremlinul insistă în baza înțelegerilor de la Minsk pe introducerea modificarilor în Constituția Ucrainei, pe când Kievul oficial pune condiții , gen preluarea controlului asupra frontierei, înainte de adoptarea legii privind statutul special.

Președintele Zelenschi a declarat că timp de un an va fi elaborată o nouă lege privind statutul special al Donbasului.

În ceea ce privește R.Moldova, este pozitiv faptul ca în rezultatul negocierilor dintre Putin și Zelenschi, s-a ajuns la un compromis în ce privește tranzitul gazelor prin Ucraina.

Există o înțelegere pentru a semna un contract între Gazprom și Naftogaz, până la 31 decembrie.

Un alt semnal important este pentru separatiștii transnistreni, că visele lor pentru independență sunt iluzorii.

Kremlinul este dispus și în cazul separatismului din Ucraina dar și a regiunii transnistrene, să accepte statute speciale pentru acestea în cadrul Ucrainei și R.Moldova.

Comentarii: 0  
 
TAGURI