Noul investitor al Aeroportului Internațional Chișinău acuză presiuni politice și amenință cu un litigiu în instanțele internaționale
9 Ianuarie 2020 16:55
Campania de presă orchestrată ce-l vizează pe Andrei Goncearenko, noul beneficiar al Aeroportului Internațional Chișinău, dar și tirul declarațiilor unor oficiali moldoveni ce țin de o posibilă revizuire a acordului de concesionare a aerogării riscă să antreneze Republica Moldova într-un litigiu costisitor de rezonanță internațională.

Afirmații în acest sens a făcut, într-un comunicat de presă, Andrei Goncearenko, noul beneficiar „Komaksavia Airport Invest” Ltd., deținător al 95% din acțiunile AVIA-INVEST, companie ce administrează Aeroportul Internațional Chișinău.

Investitorul rus atrage atenția asupra faptului că atacurile venite din partea unor oficiali provoacă îngrijorări întemeiate ce țin de investițiile cetățenilor ruși în Republica Moldova și reprezintă o încălcare a principiul separării puterilor în stat.

„Recunoașterea legalității oricărui contract este o prerogativă exclusivă a instanțelor de judecată, care, în mod repetat, s-au exprimat în această privință. Orice acțiuni ale oficialilor, care contravin deciziilor judecătorești, urmăresc scopuri populiste, vor avea urmări juridice și vor fi atacate în instanțele internaționale”, a menționat Gocearenko.

Acesta susține că în loc să susțină proiectul de dezvoltare a Aeroportului Internațional Chișinău și a altor proiecte de infrastructură, autoritățile de la Chișinău sunt decise că inițieze un litigiu ce-l vizează „pe un investitor dintr-o țară-prietenă” și care va comporta cheltuieli bugetare importante.

În comunicatul citat al investitorului rus se mai menționează, cu referire la unele informații și speculații de presă, potrivit cărora Goncearenko ar avea probleme cu justiția din Rusia, că nu se ascunde de justiția vreunei țări, își continuă activitatea de om de afaceri și că în prezent se află în capitala Federației Ruse.

Andrei Goncearenko a reiterat că este dispus să investească, inclusiv din sursele sale personale, în dezvoltarea Aeroportului numai în condițiile unui climat investițional favorabil și având suportul Guvernului R. Moldova.

Recent, Andrei Goncearenko a declarat că vrea să înceapă implementarea unui proiect de modernizare a Aeroportului Internațional Chișinău, astfel încât să-l transforme într-un hub avia transnațional. Investițiile anunțate se cifrează la peste 200 mil. de euro și ar începe cu construcția unui Terminal ultramodern la AIC, fapt ce ar conduce la crearea a câtorva mii de locuri de muncă.

Fost top-manager în cadrul gigantului rus „Gazprom”, Andrei Goncearenko a devenit noul beneficiar al „Komaksavia Airport Invest” Ltd., deținător al 95% din acțiunile AVIA-INVEST, la 23 decembrie 2019, după ce NR Investment Limited a cedat controlul asupra companiei respective.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI