Un băiețel de 6 ani a murit de gripă la Institutul Mamei și Copilului
13 Ianuarie 2020 12:20
Un băieţel de şase ani, cu cetăţenie străină, venit recent din Rusia, a decedat la 8 ianuarie de gripă A(H1N1), în timp ce se afla în vizită la rude în municipiul Chişinău. Mama micuţului beneficiază de tratament. Anunţul a fost făcut luni, 13 ianuarie, la ședința săptămânală a serviciilor primăriei, de șeful Direcției generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi.

Potrivit sursei citate, familia băiatului a venit în Republica Moldova pe 30 decembrie 2019, la nişte rude ce locuiesc în sectorul Botanica al capitalei. „Mama copilului s-a adresat la medic chiar pe data de 31 decembrie 2019, însă a refuzat internarea. După ce starea băieţelului s-a agravat, acesta a fost internat la Institutul Mamei şi Copilului, unde la data de 8 ianuarie, la ora 9.30, a murit”, a spus Bucearschi.

Rudele copilului, dar şi mama acestuia, au fost consultate de medici şi beneficiază de tratamentul necesar. Copilul și familia lui nu au fost vaccinați împotriva gripei.

Şeful Direcției generale asistență socială și sănătate a specificat că, în ultima săptămână, pe teritoriul municipiului au fost înregistrate 34 de cazuri de gripă, dintre care trei confirmate prin teste de laborator.

Specialiştii susţin că cea mai eficientă metodă de protecţie împotriva virusului gripal este vaccinarea. În decembrie anul trecut, în ţară au fost aduse 200 mii doze de vaccinuri antigripale. Acestea au fost repartizate în toate instituțiile medicale din țară, inclusiv în cele din capitală. Pacienții care doresc să se vaccineze se pot adresa medicului de familie. Sezonul gripal durează din luna octombrie până în mai.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă populației să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze medicului la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. De asemenea, este necesar de a evita contactul bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat şi obezitate.

Comentarii: 0  
 
TAGURI