EDITORIAL // Victor Nichituș: Moldova și „Sică Mandolină”
13 Ianuarie 2020 13:30
Republica Moldova rămâne a fi o prioritate strategică pentru România, iar parcursul european al statului moldovean va fi susținut în continuare de autoritățile române. Aceste mesaje au fost enunțate premierului Ion Chicu de către ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în cadrul întrevederii avute la data de 21 noiembrie, după investirea noului Cabinet de Miniștri de către socialiștii și democrații moldoveni.  „România nu va rămâne indiferentă de soarta Republicii Moldova, pentru că avem un spațiu comun de limbă, cultură și tradiții care, cu siguranță, constituie un fundament solid al relațiilor noastre bilaterale”, a precizat diplomatul român.

La o lună distanță, pe data de 7 ianuarie 2020, premierul român, Ludovic Orban, aflat la Bruxelles declara că ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova, după căderea Guvernului Maia Sandu, reprezintă „o involuție” și a cerut oficialilor europeni să privească cu „maximă circumspecție” această situație. „Tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, şi, din punctul nostru de vedere, nu putem să considerăm un partener serios actualul Guvern”, a spus Orban, răspunzând întrebărilor unor jurnaliști. 

Comentatorul politic de la Chișinău, Petru Bogatu, a interpretat declarația primului ministru român ca un semnal pentru “o crâncenă izolare diplomatică a regimului Dodon care rămâne fără asistență externă și se poate baza exclusiv pe sprijinul politic al Kremlinului”. Petru Bogatu consideră că “proeuropenii declarați dispun de o majoritate confortabilă în Parlament și au la dispoziție  puțin timp pentru a se descotorosi de guvernarea lui Dodon înainte de alegerile prezidențiale de la toamnă. O cooperare dintre blocul ACUM și PDM ar pune capăt revanșei ruse în Republica Moldova”. 

Între timp, fostul președinte al legislativului de la Chișinău, deputatul Andrian Candu declară, cu subiect și predicat, că PDM ar putea participa la formarea unei coaliții parlamentare majoritare atât cu Partidul Socialiștilor, cât și cu Blocul politic ACUM. 

Declarația confirmă mai vechea idee potrivit căreia, în politica moldovenească PDM deține rolul partidului balama și că, în actuala ecuație de putere, această formațiune politică este cea care decide viitorul vector de dezvoltare al statului moldovean. De aici presiunile publice la care este supus.

Am pledat/pledez pentru o întâlnire între șeful Cabinetului de Miniștri de la București cu premierul moldovean Ion Chicu. O asemenea întâlnire ar avea rolul de a clarifica, tete-a-tete, posibilele divergențe dintre cele două Cabinete de Miniștri. Doar în acest mod este posibilă conștientizarea, de ambele părți, solidității fundamentului relațiilor bilaterale moldo-române.

Nu cred că cei doi actuali premieri se vor întâlni vreodată. Premierul român a declarat că, împreună cu președintele Iohannis au hotărât organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Nu se știe dacă, după aflarea rezultatelor anticipatelor românești, Orban va mai ajunge prim-ministru. Dar, declarația publică, potrivit căreia, pentru România, guvernul de la Chișinău nu este un partener serios, va rămâne. Este una dintre cele mai mari erori politice comise vreodată de un oficial român la adresa oficialităților statului moldovean.

Ludovic Orban a lansat un afront la adresa omologului său de la Chișinău, arătându-și disprețul la adresa voinței politice a Parlamentului Republicii Moldova dar și la adresa electoratului moldovean – orice guvern este reprezentant al puterii înmânată de cetățeni aleșilor lor.

Înțeleg, statul român a fost de mai multe ori garantul economic al statalității moldovenești, o dovedesc împrumuturile rambursabile și nerambursabile destinate Chișinăului. Înțeleg, prezența socialiștilor moldoveni în Parlamentul de la Chișinău a încurcat, atât Bucureștiului, cât și Bruxelles-ului. Înțeleg, investițiile făcute de statul român în teritoriul dintre Prut și Nistru ar fi trebuit să ofere un alt rezultat în ecuația de putere de la Chișinău. Doar că, alegerile parlamentare din februarie 2019 au fost declarate a fi corecte, iar rezultatul acestora nu a fost contestat de nici o formațiune politică participantă la ele.

Bucureștiul oficial nu a protestat în momentul în care deputații socialiști au acceptat formarea unei coaliții parlamentare majoritare cu pro-europenii Maia Sandu/Andrei Năstase care a dat girul instalării Cabinetul de Miniștri condus de Maia Sandu. Premierul Orban a salutat guvernul susținut de socialiști.

Cabinetul de Miniștrii condus de Maia Sandu a convenit Bruxelles-ului. Moscova a transmis mesaje că e mulțumită de alianța pro-europenilor cu principalul partid pro-rus de la Chișinău, iar Bucureștiul, conform declarațiilor făcute, s-a declarat, la rândul lui, mulțumit.

Conform acestor declarații, putem, sau nu, înțelege că România s-a aflat în parteneriat cu Rusia în ceea ce privește Republica Moldova? Ori poate, oficialii români nici măcar nu au știut că se află în alianță cu Federația Rusă?

Afirmația făcută de premierul Ludovic Orban, că nu ia în serios guvernul de la Chișinău, este o formulă prin care se sugerează că singurul guvern care va fi luat în serios la București va fi cel format în urma unei viitoare coaliții PDM și Blocul politic ACUM ?

Ludovic Orban nu a spus, cu subiect și predicat, așa ceva, a sugerat vag. Ar putea statul român să intervină în politica moldovenească? Teoretic da, România este cel mai mare partener comercial al statului moldovean. Practic, mai deloc, Statele Unite, în 2016, prin vocea ambasadorului James Pettit a spus răspicat că Republica Moldova nu e România.

Ludovic Orban își putea argumenta îngrijorarea folosind argumentul că în teritoriul dintre Prut și Nistru locuiesc aproximativ 800 de mii de cetățeni români, nu a făcut-o, poate nu știe. În schimb, a călcat pe grebla instalată de specialiștii ruși, jignindu-și omologul  moldovean.

Solicitat să expună asupra celor întâmplate, premierul Chicu a spus că are „activități mai importante decât comentarea declarațiilor” și că atenția lui este îndreptată pe ceea ce cred moldovenii despre activitatea sau inactivitatea guvernării. Un răspuns diplomatic care nu distruge spațiul comun de limbă, cultură și tradiții împărtășit de cele două state.

Post Scriptum: Apropo, dacă tot îl dați jos pe Orban, de ce v-ați mai chinuit atât să îl puneți?

Comentarii: 0  
 
TAGURI