Dezbatere pe tema concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Expert: investitorii trebuie protejați de factorul politic
25 Ianuarie 2020 12:45
Tema concesiunii Aeroportului Internațional Chișinău a fost politizată de către unii demnitari și politicieni, în ciuda faptului că subiectul este unul de natură economică, transmite democracy.md.

Opinia aparține lui Ian Lisnevschi, directorul „Intellect Group”, și a fost expusă într-un talk-show la Publika TV, unde s-a discutat despre efectele concesionării Aeroportului Internațional Chișinău (AIC).

Expertul consideră că autoritățile de la Chișinău nu au manifestat consecutivitate în raport cu investitorul de la AIC.

În acest sens, Lisnevschi a exemplificat cu Maia Sandu, care în 2013 nu s-a numărat printre adversarii concesionării AIC.

În toamna acestui an, ex-premierul Maia Sandu a abordat problema Aeroportului deja prin prisma politicului. Acum câțiva ani, Maia Sandu nu s-a împotrivit concesionării Aeroportului, ca peste câțiva ani să facă din asta o problemă politică, a menționat expertul.

Ian Lisnevschi crede că investitorii trebuie protejați de factorul politic, iar relația acestora cu statul să fie construită pe principii corecte și previzibile.

Fostul director al Companiei AVIA-Invest, Petru Jardan, a spus, în aceeași emisiune de la Publika TV, că darea în concesiune a AIC a fost în 2013 soluția optimă. Asemenea practici de dezvoltare a aeroporturilor sunt folosite pe larg în mai multe țări – peste 50% din aeroporturile lumii sunt date în concesiune. În cazul AIC, concesiunea a dat roade, rezultatele sunt vizibile, iar statul ar trebui să se mândrească cu felul în care, în ultimii ani, a fost dezvoltată infrastructura AIC, a afirmat Petru Jardan.

În 2013, autoritățile de la Chișinău au decis să transmită în concesiune AIC pe o perioadă de 49 de ani. Concursul a fost câștigat de compania AVIA invest, care s-a angajat să investească în dezvoltarea AIC, în câteva etape, peste 244 mil. de euro. Până acum, AVIA Invest a investit circa 96 de mil. de euro.

Comentarii: 0  
 
TAGURI