Capcana rusească pentru Moldova de 200 de milioane de euro
2 Iunie 2020 12:05
3281 0 10tv.md
Dacă ar fi fost aprobat, așa-zisul credit rusesc de 200 mil de euro ar fi fost o capcană pentru Moldova, potrivit autorilor documentarului „200 de milioane” difuzat de postul 10 TV. Nu se știe exact cine a negociat acest acord obscur din partea Moldovei, iar dacă ar fi fost aprobat, creditul ar fi condus la îndatorarea excesivă a țării. În plus, împrumutul ar fi fost și un instrument de mituire a electoratului de către președintele Dodon în alegerile prezidențiale din toamnă.

Autorii documentului „200 de milioane” menționează că menționează că rata dobânzii creditului, de 2%, era destul de mare, și asta ar fi însemnat  ca țara să achite aproape un miliard de lei numai pentru dobândă.

Formulările confuze din acord riscau să bage țara în diverse scheme, deoarece o obliga să realizeze „proiecte comune” cu companiile rusești care urmau să participe la achizițiile publice din Republica Moldova”. Mai mult, controversatul art. 7.2, potrivit documentarului, putea duce la îndatorarea totală a Moldovei față de Rusia.

Așa și nu s-a mai aflat cine au fost negociatorii reali ai acordului din partea moldovenească. Potrivit experților, care vorbesc în documentar, lipsa transparenței și faptul că acordul a fost semnat de ambasadorul moldovean în Rusia, ridică mari semne de întrebare.

Președinta PAS, Maia Sandu declară că acordul de 200 mil. de euro deschidea ușa pentru corupție și conținea mai multe prevederi periculoase. Documentarul amintește că mai mulți politicieni de la Chișinău au afirmat că scopul real al împrumutului rusesc era să-i asigure resurse lui Igor Dodon pentru prezidențiale, adică era „un instrument de „mituire” a alegătorilor.

Autorii documentarului concluzionează în spatele acordului de împrumut pe care Curtea Constituțională l-a declarat anticonstituțional s-a ascuns un joc geostrategic al Rusiei, care urmărea să-și fortifice și mai mult influența în Moldova. Rușii, amintesc autorii documentarului, nu dau nimic, niciodată gratuit. În acest sens, ei amintesc de așa-numitul „ajutor financiar” din 1994, în urma căruia Moldova a pierdut controlul asupra rețelei sale de gaze și a cedat pachetul majoritar la companiei „Moldovagaz”.

Previous Next
Comentarii: 0  
 
TAGURI