Din culisele sondajelor, PAS devine partid monopolist, iar Partidul ȘOR devine a treia cea mai importantă forță politică, în pofida presiunilor
4 August 2020 14:39
Cercetările sociologice din ultima jumătate de an, realizate de mai multe companii relevă o creștere tot mai semnificativă a electoratului de stânga, care ajunge la nivelul anilor 2001-2005. Această situație schimbă semnificativ și mișcările politice, crescând concurența pe eșichierul politic de stânga, în timp ce pe dreapta se configurează o singură formațiune cu șanse clare de a juca un rol important în viitorul legislativ, așa cum a fost în perioada anilor 2009-2019 pe stânga, când mai întâi Partidul Comuniștilor, după care Partidul Socialiștilor practic a monopolizat voturile alegătorilor. Astăzi, pe stânga, patru partide luptă cu șanse reale pentru mandate în viitorul Parlament. Iar dintre acestea se evidențiază la mai multe capitole Partidul ȘOR, care în pofida dificultăților și atacurilor pe care le-a înfruntat în ultimul an, nu doar că-și menține ratingul, dar a reușit să-l îmbunătățească semnificativ, având toate premisele ca în caz de anticipate să-și dubleze rezultatul. Formațiunea, poate neașteptat pentru unii, a devenit de ceva timp al treilea cel mai influent partid politic din Republica Moldova.

PAS - monopolist pe dreapta

Revenind la sondaje, una din concluziile principale este că pentru prima dată în poate chiar istoria parlamentarismului moldovenesc, un singur partid de pe acest eșichier ar putea accede în Parlament. E vorba de Partidul Acțiune și Solidaritate, care ar acumula cam același număr de mandate pe care l-a luat împreună cu Platforma DA în februarie 2019. Având în vedere că ne-am deprins întotdeauna cu multe partide de dreapta în Legislativ, următorul ar putea să arate cu totul altfel.

Această tendință are mai multe explicații. E vorba și de dezamăgirea electoratului în partidele de dreapta care au condus Republica Moldova timp de un deceniu, partide care s-au compromis, sau, practic au dispărut. E vorba și de destrămarea Partidului Democrat, care din 2009 până în 2019 reușise să adune dreapta în jurul său. Și care, trebuie să recunoaștem, a avut un rol important în distrugerea acesteia. E vorba și de criza socială și economică prin care trecem. Or, se cunoaște, în astfel de timpuri, oamenii au tendința de a vota partide de stânga. Mai ales în țări sărace precum Republica Moldova.

Partidul ȘOR, un oponent de luat în seamă

În condițiile în care dreapta pierde susținerea cetățenilor, evident că se înregistrează o creștere a stângii, unde, așa cum spuneam mai sus, în general exista un partid monopolist. După 2015 acel rol și-l asumase PSRM, care însă, între timp are tot mai mulți concurenți. Este vorba în primul rând de Partidul ȘOR, urmat de Partidul Nostru și Partidul Comuniștilor.

Dacă formațiunea lui Renato Usatîi și PCRM încearcă să se apropie, cel puțin, de ratingul pe care l-au avut cândva, în anii lor de apogeu, Partidul ȘOR e în plin avânt și a reușit să crească de la 8% pe care le-a obținut la alegerile parlamentare, la 12-13%, conform ultimelor sondaje de opinie, cu șansa să-și crească numărul de mandate de la 7 la 16. Această creștere vizibilă atrage atenția și prin faptul că formațiunea este ținta atacurilor din toate părțile - și din partea guvernării, și a opoziției, din din stânga și din dreapta. Însă, deși practic a fost încercuită la Orhei, a reușit să se extindă în tot raionul, ba să se instaleze și în alte localități din țară, inclusiv în orașul Taraclia.

Nu este exclus ca atitudinea politicienilor față de Partidul ȘOR să fi avut efectul invers. Or, oameni dezamăgiți în anumite partide și anumiți lideri îi vor vota pe rivalii acestora. Totuși, principala explicație este faptul că această formațiune a continuat proiecte și programe sociale și de infrastructură în mai multe localități, creând senzația că este o echipă care se ține de cuvânt. Or, oamenii de asta au nevoie în primul rând atunci când merg să pună ștampila pe buletinele de vot - încredere că nu vor fi mințiți din nou și ca cel puțin o parte din promisiunile pe care le-au auzit în campanie, vor fi transpuse în viață.

Cu 14-16 mandate în Parlament, sau chiar mai mult, Partidul ȘOR ar deveni o forță care va trebui luată în seamă și, având în vedere fragilitatea alianțelor majoritare care au existat în ultimul deceniu, va fi practic imposibil să poată fi ocolit în procesul de creare a viitoarelor majorități. Mai ales că reprezentanții formațiunii au demonstrat în ultimul timp că pot fi vocali și insistenți, provocându-le multe bătăi de cap oponenților.

PSRM stagnează

PSRM își menține poziția de cel mai influentă forță politică. Și, deocamdată își menține rezultatul pe care l-a obținut la alegeri. Totuși, e în cădere vizibilă în ultima jumătate de an. De vină e și criza și mai multe erori de tactici, dar și rodajul natural al fiecărei guvernări. Consider că trendul va continua. Cu eventuale urcușuri în cazul victoriei lui Igor Dodon la prezidențiale. Pe termen mediu, socialiștii însă vor scădea sub nivelul din 2019, alimentând forțele stângii - Partidul ȘOR, Partidul Nostru și PCRM. Cele trei formațiuni ar putea avea un cuvânt greu de spus în viitorul Legislativ. Poate chiar decisiv.

Comentarii: 0  
 
TAGURI