Corneliu Ciurea: Alegerile riscă să se transforme în revoluţii color
24 Septembrie 2020 15:00
Făcând trimitere la mișcările revoluționare din Belarus, expertul politic Corneliu Ciurea afirmă că și R.Moldova este amenințată de asemenea fenomene destabilizatoare, care ar condamna regimul politic la înfrângere. În cadrul Conferinței internaționale „Transformările sistemelor politice în România, Belarus și Ucraina: Lecții pentru Moldova”, care a avut loc ieri, politologul a vorbit despre factorii care definesc tensiunea dintre guvernarea locală și influența externă.

În perioadele când tensiunea creşte, iar mecanismul condiţionalităţii al UE nu funcţionează potrivit aşteptărilor, alegerile riscă să se transforme în revoluţii color, care sunt de obicei agreate de Occident, întrucât sunt iniţiate de mulţimi nemulţumite de guvernare şi societate civilă, susține Corneliu Ciurea.

„Moldova este şi ea permanent ameninţată de asemenea fenomene destabilizatoare. Spre deosebire de Belarus, a cărui regim politic are şanse să supravieţuiască acestor mişcări datorită autoritarismului înrădăcinat, în Moldova aplicarea violenţei împotriva protestatarilor nu poate fi un remediu şi condamnă regimul la înfrîngere. Din această cauză, în cazul unei revoluţii color, puterea trebuie să fie în stare să negocieze cu opoziţia o soluţie paşnică”, a spus expertul politic.

Corneliu Ciurea mai spune că regimul politic din Moldova conţine o contradicţie fundamentală care defineşte tensiunea dintre elementul autohton, local şi cel străin, preponderent occidental.

„Astfel de caracterizări precum bad governance, neopatrimonialism, „stabilitocraţie”, indică o veşnică tensiune şi dizarmonie între aceşti poli de putere. Uneori această discrepanţă este abia vizibilă, ca la începutul anilor 2010, alteori ea devine evidentă - precum e în ultima perioadă”, a conchis Ciurea.

Comentarii: 0  
 
TAGURI