Maia Sandu a uitat de promisiunile privind anticipatele și cochetează cu PSRM
20 Noiembrie 2020 12:02
După victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale, retorica acesteia, dar și a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pe care îl conduce, s-a schimbat semnificativ. Astfel, nici Maia Sandu, nici cei de la PAS nu mai scot în prim-plan varianta alegerilor anticipate pe care o promiteau cu zor în campania electorală, mai ales pentru turul doi, pentru a satisface cerințele partenerului politic de moment, Renato Usatîi. Apropierea, sau mai corect REapropierea dintre PAS și PSRM s-a văzut și joi, în timpul ședinței parlamentare, când cele două formațiuni au votat împreună practic toate proiectele adoptate la ședință.

Practic toți cei aproape un milion de alegători care au votat-o pe Maia Sandu în primul tur țin foarte bine minte că una din primele acțiuni pe care aceasta promitea să o facă era să găsească soluții pentru a dizolva parlamentul și a provoca alegeri parlamentare anticipate. Același lucru i l-a cerut și Renato Usatîi, iar PAS susținea că juriștii săi s-au și apucat de treabă și scotocesc prin analele Curții Constituționale.

Retorica Maiei Sandu s-a schimbat însă radical imediat după alegeri și în cele câteva discursuri pe care le-a avut în ultimele zile, tema alegerilor anticipate nu s-a regăsit nici măcar după datele meteo.

Nici juriștii PAS nu au venit cu vreo soluție miraculoasă. În schimb, la ședința Parlamentului, cu capul sus și plini de responsabilitate, cei de la PAS au votat alături de PSRM practic toate proiectele discutate la ședința Legislativului.

Deși analiștii de curte au și dat verdictul în privința unei alianțe dintre PSRM și noua platformă parlamentară „Pentru Moldova”, care ar fi fost ca și pusă la punct, acest lucru nu a fost vizibil în Parlament. Din contra, Partidul Șor, spre exemplu, a votat alături de opoziție includerea unui proiect privind crearea comisiei parlamentare de anchetă pe subiectul Laundromatului. De asemenea, deputații Partidului Șor au fost împotriva a două noi acorduri de împrumut pe care ar urma să le contracteze Republica Moldova, în timp ce cei de la PAS le-au votat fără să crâcnească.

Au votat și un mult discutat proiect de lege privind Banca Națională. Ba chiar au acceptat și votul în două lecturi în aceeași zi, ceea ce este o practică legislativă cam la limita legalității. Nu s-au împotrivit nici inițiativei de majorare cu 100-200 de lei a câtorva indemnizații. Asta chiar dacă până acum le declarau „populiste”, „electorale”, „praf în ochii alegătorilor” „bătaie de joc față de oameni” și cereau să fie majorate mai substanțial. Astăzi, pe cei de la PAS  nu i-a deranjat suma majorării, comportându-se exact de parcă ar fi la guvernare. Pentru că, de obicei, opoziția cere mai mult, iar guvernarea votează atât cât poate duce bugetul.

Se pare că PAS începe deja să se pătrundă de responsabilitatea guvernării și, în pofida criticilor și acuzațiilor de până acum, este gata să dea din nou mâna cu PSRM, doar că deocamdată, îi este rușine să recunoască și aruncă zvonuri despre cu totul alte alianțe.

De ce procedează așa? Motivele sunt multe și simple:

În primul rând nu poate recunoaște așa, în plină zi, după ce a întărâtat atâta lume împotriva „regimului Dodon”, că este gata să facă o nouă alianță cu „odiosul”.

În al doilea rând, zvonurile despre o alianță PSRM-Pentru Moldova sunt lansate pentru a-i face pe votanții Maiei Sandu să se îngrijoreze că poate rămâne singurică în palatul prezidențial, și atunci toate așteptările lor legate de promisiunile președintei se vor nărui ca un castel de nisip. Astfel, anunțul despre coaliția PSRM-PAS ar putea să nu-i mai șocheze atât de mult.

Și în al treilea rând, care e legat de al doilea - Maia Sandu înțelege că un parlament și un guvern potrivnic o vor lipsi de orice posibilitate de a se manifesta.  De aceea, o coaliție, chiar dacă nedorită de propriii alegători, ar fi de preferat. Mai ales că, vorba populară, prima dată e mai greu...

Comentarii: 0  
 
TAGURI