Sergiu Sârbu: Președintele este o figură simbolică care trebuie să joace rolul de mediator, dar nu să controleze instituții și să facă presiuni
4 Decembrie 2020 14:34
Într-o țară parlamentară ca Republica Moldova, președintele trebuie să joace rolul de mediator imparțial între instituțiile statului, atrage atenția deputatul Platformei „Pentru Moldova”, Sergiu Sârbu. El face referire în acest sens la proiectul de lege privind revenirea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea Parlamentului.

Într-o postare pe contul său de facebook, Sergiu Sârbu amintește că el și colegii săi au optat întotdeauna ca SIS să fie sub control parlamentare. „Noi am fost cei care în 2016 am susținut ideea transferării Serviciului de Informații și Securitate sub control parlamentar. Am fost cei care în 2019 ne-am opus acordării unor atribuții în privința acestei structuri șefului statului. Am explicat încă atunci că este o greșeală și ne bucurăm că acest lucru a fost înțeles. În această situație, cum puteam noi să nu susținem proiectul prin care se revine la normalitate?”, a scris deputatul.

El menționează că Republica Moldova este țară parlamentară, iar președintele este o figură simbolică și care trebuie să joace rolul de mediator imparțial între instituțiile statului, dar nu să controleze instituții și să facă presiuni.

„Să faci show în Parlament, să strici microfoane, să arunci cu apă, să scoți lumea la proteste în plină criză pandemică doar pentru că nu va avea posibilitatea să numească un vicedirector la SIS, mi se pare prea de tot. Mi se pare că președintele ales a pășit cu stângul”, concluzionează Sergiu Sârbu.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI