„Pentru unii mumă și pentru alții ciumă”
15 Ianuarie 2021 12:43
La data de 24 decembrie 2020, adică chiar în ziua în care a fost investită în funcția de Președinte a Republicii Moldova, Maia Sandu a semnat primul său decret prin care l-a numit pe Andrei Spînu în funcția de Secretar General al Aparatului Președintelui Republicii Moldova.

Astfel, chiar în prima zi de mandat Președinta încalcă legislația în contextul în care funcția de Secretar general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova face parte din categoria funcționarilor publici de conducere de nivel superior, statutul juridic al acestora și condițiile de numire fiind reglementate prin Legea nr.158-XVI din 4 iulie 2008 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public.

Conform art.28 din legea menționată, ocuparea funcţiei publice vacante sau temporar vacante se face prin:

a) concurs;

b) promovare;

c) transfer;

d) detaşare;

e) asigurare a interimatului funcţiei publice de conducere.

Prin urmare numirea nu se încadrează în prevederile articolului expus supra și nu poate fi aplicată în cazul funcției date.

Mai mult ca atît, domnul Spînu nu întrunește condițiile înaintate acestei funcții. Conform prevederilor art.8 alin.(4) din Legea nr.158-XVI din 4 iulie 2008, pentru a ocupa o funcţie publică de conducere de nivel superior, persoana trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerinţe:

a) să respecte condiţiile prevăzute la art.27 (condițiile generale înaintate pentru ocuparea unei funcții publice);

b) să aibă studii superioare, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă;

c) să aibă cel puţin 5 ani vechime în specialitatea/profilul funcţiei publice respective;

d) să aibă experienţă managerială de cel puţin 2 ani.

Deși această știre probată prin prevederile legii demonstra o acțiune ilegală a șefului statului, interesul mass-mediei față de această ilegalitate a fost modestă. Mai mult, după modul cum a fost reflectată această știre se poate distinge lesne presa loială doamnei Președinte.

Reacția mass-mediei.

Instituțiile media, receptive alte-ori la încălcările  demnitarilor, de data asta nu au avut absolut nici o reacție: Pro-TV Chișinău, TV 8, Deschide.md, Agora.md, Ziarul de garda, cotidianul.md.

Apare o întrebare logică, numirea în funcții publice nu mai reprezintă o prioritate sau totuși vorbim despre standarde duble.

Tăcerea atît de tolerantă manifestată de unele surse media vizavi de acest subiect ne face să concluzionăm că ”oamenii buni” nu pot fi supuși criticii, acțiunile lor nu vor fi monitorizate intens prin prisma principiului de respectare a legii, sau politica redacțională a ”presei independente” este influențată sau chiar cenzurată de finanțatorii reali ai acestor instituții.

Comentarii: 0  
 
TAGURI