„The Brussels Times”: Avocatul criminalilor și reprezentantul FSB Stoianoglo, principala armă în războiul împotriva Maiei Sandu
21 Ianuarie 2021 12:35
Procurorul general Alexandr Stoianoglo este una din principalele arme ale liderului PSRM, Igor Dodon  și, respectiv, ale Moscovei, împotriva președintelui pro-european Maia Sandu, concluzionează prestigioasa publicație europeană „The Brussels Times” într-un amplu articol despre situația din Republica Moldova după alegerile prezidențiale pierdute de candidatul Kremlinului.

Publicația amintește că Moscova nu a cedat niciodată controlul asupra Republicii Moldova, chiar și atunci când cetățenii aduc la putere forțe pro-europene, și găsește întotdeauna mijloace ca să mențină țara în orbita sa. Și de această dată, atât Igor Dodon, cât și Moscova vor încerca să o împiedice pe Maia Sandu pentru a nu-i permite să realizeze reformele promise și, respectiv, să provoace dezamăgirea alegătorilor săi. În acest sens, va folosi toate instrumentele sale tradiționale precum propaganda și analiștii plătiți.

Unul din principalele instrumente ale lui Dodon este însă procurorul general Alexandr Stoianoglo, menționează „The Brussels Times”, amintind procedurile controversate în urma cărora  a fost ales în această funcție. Încercarea Maiei Sandu, în calitate de prim-ministru de a bloca numirea lui Stoianoglo în 2019, a dus la demisia Executivului, amintește articolul pentru a accentua cât de importantă este această funcție în Republica Moldova.

„Impunând candidatura lui Stoianoglo la șefia Procuraturii Generale, Moscova rezolva mai multe probleme simultan. În primul rând, l-a apărat  pe protejatul său corupt Igor Dodon și, în al doilea rând, a eliminat-o temporar pe Sandu, al cărei cabinet pro-occidental devenea din ce în ce mai popular. Drept urmare, guvernarea absolută a lui Dodon a fost prelungită pentru aproximativ un an. Iar Moldova s-a pomenit aruncată înapoi cu ani de zile”.

„The Brussels Times” amintește că Stoianoglo a fost unul din avocații hoțului în lege Grigori Karamalak (Bulgaru), care acum locuiește la Moscova, fiind angajat „cu norma întreagă” la FSB. Karamalak a fost condamnat la 20 de ani, dar odată cu venirea lui Stoianoglo la PG dosarul său a fost clasat.

La fel s-a întâmplat și în dosarul cunoscutului Laundromat. 13 judecători au scăpat de pedeapsă, iar unul din autorii operațiunii financiare ilegale de proporții, Veaceslav Platon, a fost eliberat din închisoare. „Platon, care a fost implicat direct în așa-numitul furt al secolului, furtul unui miliard de euro din sistemul bancar al Moldovei, a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Dar Stoianoglo a găsit o oportunitate cvasi-legală de a-l elibera pur și simplu scandalosul om de afaceri fără a revizui sentința, fără amnistie. Acest lucru ar fi imposibil fără acoperire politică. Iar acoperirea a fost, aproape sigur, asigurată de Dodon. După ce a părăsit zidurile închisorii de la Chișinău, Platon, se pare, l-a răsplătit cu generozitate pe Stoianoglo”, menționează autorul.

În acest sens el se referă la pachetul de acțiuni de la Moldindconbank, controlată prin interpuși de Platon, care a ajuns în mâinile soției lui Stoianoglo.

Publicația menționează că Stoianoglo a implicat deja procuratura în interesele lui Dodon. În acest sens este menționat faptul că mai mulți politicieni, rivali politici ai lui Dodon i-au devenit peste noapte aliați politici și i-au asigurat majoritatea în Parlament, decizii care ar fi fost luate sub presiunea procurorilor. De asemenea, este menționat cazul lui Vlad Filat, cândva din aceeași echipă cu Maia Sandu, dar care a criticat-o dur în campanie, la scurt timp după ce a fost eliberat din închisoare.

Sunt menționate și dosarele clar incriminatoare la adresa lui Dodon precum renumitul „kuliok” sau Bahamas, lăsate fără răspuns de Stoianoglo.

Autorul se arată convins că Stoianoglo va fi utilizat și în viitoarea campanie pentru alegerile parlamentare anticipate împotriva oponenților politici ai lui Dodon și ai Moscovei.

„În primul rând - împotriva Maiei Sandu. Probabil, în viitorul apropiat ar putea fi inițiate dosare penale împotriva reprezentanților anturajului său, fiind invocate anumite pretexte. „Provocatorii” experimentați ai FSB cu conexiuni în lumea ilicită - Platon, Usatîi, Karamalak - își vor juca rolul în campania de discreditare a președintelui și a echipei sale. Dar rolul principal este atribuit, desigur, procurorului general Stoianoglo cu puterile sale cvasi nelimitate și statutul de inviolabilitate”. concluzionează „The Brussels Times”.

Comentarii: 0  
 
TAGURI