Ghimpu către "Sergiu Sîrbovici" şi "Ina Şupakovna": Sunteţi nişte… mă abţin
22 Iunie 2012 17:27
2467 0 publika.md
Schimb de replici în Parlament, după ce deputaţii "au pus astăzi degetul" pe o rană veche a Moldovei. Parlamentarii au început să discute despre un Proiect de Lege privind modificarea buletinelor de identitate, dar s-au împotmolit când a venit vorba de stabilirea limbii oficiale în aceste acte.

Comuniştii s-au arătat nemulţumiţi că în Proiectul de Lege se arată că noile buletine de identitate vor fi eliberate doar în limba de stat. Potrivit deputatului Ina Şupak prin aceasta se lezează drepturile minorităţilor. "Amintim tuturor despre limba rusă care are statut de limbă de conversaţie în Moldova. Vreau ca numele tatălui meu sa fie scris ca Fiodor, nu ca Tudor", a declarat comunista.
Cu o replică a ţinut să vină liderul PL, Mihai Ghimpu. "Nu speculaţi şi să nu amăgiţi lumea. Câte popoare sunt în Federaţia Rusă? Care e limba oficială, ce scrie în paşaportul cetăţeanului german, francez, rus? Voi sunteţi nişte.... ca să mă abţin. Uvajaiemîi ruskii iazîk bogat, dar în Franţa nu se va scrie Sergiu Sîrbovici sau Ina Şupakovna. Nu amăgiţi cetăţenii ca să vă voteze, ajutaţi vorbitorii de rusă să ştie limba de stat ca să ajungă deputaţi, dar nu să deţineţi monopol", a spus liderul PL, Mihai Ghimpu.
Un alt moment din dezbatere a fost atunci când deputatul PCRM Ala Mironiuc a declarat că sunt multe persoane în vârstă, deţinătoare a paşapoartelor de tip sovietic, care vor să călătorească cu acest act în spaţiul CSI.
Reacţia liberalului Valeriu Munteanu nu s-a lăsat aşteptată. "Republica Moldova este unica ţară din fostul regim care mai păstrează în circulaţie paşapoartele sovietice cu care tovarăşa Mironiuc vrea să circulăm în timp nu doar în spaţiul URSS. Statul asigură schimbarea gratuită a acestor paşapoarte. Trebuie să ne debarasăm de aceste atribute ruşinoase", a declarat Munteanu.
După patru ore de polemici, deputaţii au hotărât să voteze în primă lectură Proiectul de Lege.
Comentarii: 0  
 
TAGURI