Regulatoarele trebuie să fie conduse de oameni neangajați politic
13 Iulie 2015 14:53
„În fruntea așa-numitelor regulatoare, cum sunt Banca Națională a Moldovei, ANRE, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței etc., de care depind multe lucruri, trebuie să fie profesioniști, oameni neangajați politic. În caz contrar noi întotdeauna vom avea o situație explozivă în unele sau altele domenii”, a spus ex-premierul Iurie Leancă în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune RTR-Moldova. 

El a citat exemplul în care președintele Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, solicitat să răspundă la întrebarea ce vom face cu cele trei bănci problematice, a spus: „Această decizie trebuie să fie una politică”.

Iurie Leancă însă, consideră că trebuie să fie profesioniști, oameni neangajați politic. „Președintele Curții de Conturi nu trebuie să iasă cu aprecieri bazate pe angajamente politice, în loc să spună ce a făcut pentru a preveni risipirea banilor publici la aceeași Bancă de Economii”.

„După alegerile parlamentare trebuia de adoptat o abordare sistemică, dar nu de hotărît cine va fi ministru și cine va obține cele mai «profitabile» ministere. Pentru ca gestiunea țării noastre să fie una eficientă, trebuie să facem ordine sistemică cu ajutorul partenerilor noștri care au dorit să ne acorde asistență în realizarea reformelor. Sînt convins că putem găsi moldoveni care muncesc în cadrul FMI, Băncii Mondiale, băncilor investiționale și să-i invităm să revină în Moldova pentru a conduce aceste regulatoare, cu atît mai mult că aici salariile deloc nu sînt mici – și 75 de mii, și 90 de mii de lei. La momentul potrivit au sosit și Maia Sandu, și eu, și alții vor sosi”, s-a arătat convins politicianul.
În opinia lui, se poate face astfel ca peste o jumătate de an oamenii să creadă că în țară iarăși sosesc bani, climatul investițional se ameliorează, și nu se înrăutățește. „Doi ani noi am cooperat cu сompania germană Leoni (unul dintre cei mai avansați producători de cablu cu destinație industrială, cu cifra de afaceri anuală de circa 4 miliarde de euro – nota autorului) pentru ca ei să investească în Strășeni și să creeze 4 mii de locuri de muncă. Însă cu peste o lună în urmă ei au plecat în România, văzînd că aici e o dezordine completă”, a declarat ex-premierul.

Comentarii: 0  
 
TAGURI