Programul Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieşu”
2 Septembrie 2015 16:31
În perioada 04-13 septembrie 2015, la Teatrul Național de Operă și Balet “Maria Bieșu” se va desfășura unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale ale Republicii Moldova - Festivalul Internaţional de Operă şi Balet ”Maria Bieşu”. Ediția a  XXIII-a ediție a Festivalului este specială, fiind dedicată celei de a 80-a aniversări a Primadonei Maria Bieşu.

„Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieșu" este unul din evenimentele culturale de cea mai mare importanță din viața culturală a Republicii Moldova, inițiat de Primadona, Diva scenei lirice din Republica Moldova, regretata Maria Bieșu, care ar fi aniversat în acest an 80 de ani. Tocmai din acest considerent, ne-am dorit să organizăm un eveniment splendid care ține de o artă excepțională”, a spus ministrul Culturii Monica Babuc, în cadrul conferinței de presă.

Oficialul a mai notat că în calitate de omagiu pentru Diva noastră, în cadrul Festivalului, vor evolua nume notorii, care se vor încadra în acest florilegiu de spectacole ce vor veni să consemneze importanța numelui Maria Bieșu în cultura noastră națională.

Ediția curentă a Festivalului este organizată, sub egida Primului Ministru Valeriu Streleț, de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Teatrul Național de Operă și Balet “Maria Bieșu” și Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova. Sponsorul general al evenimentului este Fundația “Edelweiss”, parteneri generali - Compania Orange Moldova și BC „Moldova Agroindbank” SA.

Programul va cuprinde 7 spectacole de o înaltă ținută artistică -  4 opere și 3 balete, cu participarea virtuozilor marilor scene din Polonia, Italia, Spania, Elveția, Germania, Japonia, România, Rusia, Ucraina, Moldova, Belorusia, Serbia, Coreea de Sud, SUA, precum și a forțelor artistice din țara noastră care au făcut o impresionantă carieră peste hotare.

La această ediție, Festivalul îi va avea ca invitați pe soliștii de renume Valentina Naforniță, solista Operei de Stat din Viena; Andrei Jilihovschi, solistul Teatrului Bolșoi; Tadeusz Szlenkier, Polonia; Luna Vittoria, Coreea de Sud; Dinu Tamazlâcaru, Germania; Olga Busuioc; Olga Chelpanova, Rusia; Claudia Caia, România; Jennifer Davison, SUA; Yuka Ebihara, Japonia; Carlos Moreno, Germania; Sergey Polyakov, Elveția; Dragana Radacovic, Serbia; Pavlo Tolstoy, Ucraina; Maxim Woitiul, Polonia și dirijorii Andriy Yurkevych, Alexandru Samoilă, Alexei Baklan, Nicolae Dohotaru, Dumitru Cârciumaru.

În cadrul Festivalului, pe data de 9 septembrie, va avea loc premiera operei „Otello” de Giuseppe Verdi.

Dialogul virtual al celei care va rămâne pentru totdeauna vocea de aur a Moldovei cu soliștii de azi, care râvnesc la același statut, va fi prezent în Concertul de Gală ce va încununa Festivalul. Programul concertului va fi axat pe evocarea biografiei artistice a sopranei Maria Bieșu și tot în cadrul acestui spectacol va avea loc lansarea unui album fotografic dedicat Primadonei, apărut prin contribuția maeștrilor Aurelian Dănilă și Mihai Potârniche.

Din septembrie 1990, când la Chişinău a fost inaugurat Primul Festival Internațional al Starurilor de Operă şi Balet, intitulat „Invită Maria Bieşu”, publicul meloman a avut ocazia să admire  cele mai recunoscute talente de operă și balet din întreaga lume. Acest festival a fost inițiat și îngrijit, timp de 20 ediții, de una dintre cele mai sclipitoare stele de pe firmamentul culturii interpretative universale, cea mai îndrăgită voce de operă a neamului, Maria Bieșu.

Aici puteți accesa Programul Festivalului. 

Comentarii: 0  
 
TAGURI