Interviu cu Maxim Braila: Se nasc si in Moldova Lideri
4 Octombrie 2012 17:36
Oamenii nu se nasc lideri, ci devin. Iar asta a confirmat-o Maxim Braila, prin interviul pe care mi l-a acordat.

La cei 21 de ani ai săi Republica Moldova a devenit o arenă de formare a tinerilor cu potențial de lider. Prin toate turbulențele și stările de crize pe care le-a avut , nu doar din punct de vedere economic, dar și politico-social, tinerii au reușit să se formeze ca personalitați în adevăratul sens al cuvîntului.
 
Maxim Braila,originar din Chișinău, a reușit să fie Președintele Parlamentului Școlar al Liceului Teoretic Vasile Vasilache, secretar general al Consilului Local al Copiilor și Tinerilor din Chișinău. Și nu s-a oprit aici. A participat la diferite actiuni de voluntariat, seminare, training-uri, proiecte. Scopul lui e să devină un politician adevărat. Despre asta vorbesc proiectele la care a luat parte, dintre care se numără: ”Comisia OGLINDA-instruire în domeniul normelor și practicilor parlamentare”, organizat de IDRAD; particioant la Școala Tînarului Lider Politic și ”Organizarea campaniei electorale” desfășurată de ADEPT; Conferințele Științifice Internaționale ” Evoluția constituționalismului în RM”; ”Rolul și Importanța Promovării Culturii Juridice în societatea contemporană” și masa rotundă cu genericul ”200 de ani de la Raptul Basarabiei” 
- ”Ce înseamnă pentru tine un lider?”
- Lider înseamnă a fi un exemplu, un organizator și manager bun. Lider poate fi oricine dacă posedă perseverență. Un lider e un strateg cu spirit carismatic.
- ”Cînd ai descoperit că ai potențial de lider?”
- Iertați-mi modestia, dar eu nu pot să-mi ofer personal titlul de lider. Lider sunt în ochii celor cu care conlucrez. Eu tind să-mi educ simțul responsabilității, iar în activitate să fiu înțeles de oricine. Nu tind să fiu un lider național sau internațional, căci acestea sunt doar formalități, ci tind să fiu un lider pentru oameni. Nu există om perfect. Oricine e bun în domeniul său. Eu tind să fiu bun în domeniul juridc și politic. Pentru asta muncesc mult, iar un avantaj în creșterea profesională o are activitatea mea în Partidul Popular din RM
- ”De ce anume Partidul Popular?”
- "În Moldova e nevoie de un partid de centru, care nu va fi extremist, care va găsi soluțiile pe cale pașnică; un partid care are capacități strategice de gîndire."
După ce am participat la campania electorală pentru alegerile locale generale din 2011, în rol de candidat independent la funcția de Consilier Municipal Chișinău, am avut idei chiar și de creare a unui partid nou. Dar analizînd situația din prezent în Republică privind apariția peste noapte a partidelor politice, am renunțat la ideea inițială. Am purtat mai multe discuții cu persoane din diferite formațiuni politice și chiar am avut unele tentative de aderare. Însă în nici unul nu mă regăseam, deoarece se punea accent pe interesele persoanele mai mult decît pe cele naționale. Partidul Popular e un partid tînăr,cu o echipă dinamică și competentă, care are un plan concret de activitate și realizare a scopurilor propuse. PP are o echipă bine formată nu doar din tineri ci și din seniori, experți în domeniu. Integrîndu-mă în partid, mi-am dat seama că nu am dat greș. Mie îmi pasă de soarta statului. Convingerea mea este că dacă cetățenii traiesc bine , liderii politici sunt motivați să lucreze în folosul statului.
După venirea la putere a Alianței pentru Integrare Europeană în 2009, poporul a așteptat schimbări, care însă nu au avut loc. Viața a devenit mai grea. Tineretul plecat își iau și rudele peste hotare. Migrația a devenit un fenomen exagerat. Dacă continuăm așa , în viitor Moldova va dispărea ca stat. Fiecare plecare e o lovitură ce omoară statul.
Partidul Popular își propune măsuri concrete de rezolvarea acestei probleme. În Moldova e nevoie de un partid de centru, care nu va fi extremist, care va găsi soluțiile pe cale pașnică; un partid care are capacități strategice de gîndire. În acest sens Partidul Popular este unicul din RM.
- ”A fost dificil în campania electorală?”
- Nu a fost prima campanie electorală, au mai fost și altele, dar în calitate de simpatizant. Văzînd situația din interior, mi-am dat seama că e nevoie de oameni noi la putere, d e o schimbare radicală dar care să vină cu pași mici, concreți și strategici. A fost greu, căci nu am avut în spate un partid, în schimb am avut o echipă de tineri care m-au susținut. Era o campanie grea căci se apropia BAC-ul și trebuia să fiu la nivel în ambele părți. Fiind în condiții de perturbare, condiții care au adus la unele încălcări, nu am reuțit să intru în Consiliul Muncipal, însă pentru mine oricum e un succes. Am conștientizat faptul că fără o echipă puternică sau un partid la nivel, nu poți face față ”marilor giganți ai politcii din RM”.

Comentarii: 0  
 
TAGURI